Economic

Un scenariu infiorator cu banii pentru investitii si pensii

Ziarul de Vrancea
16 oct 2009 815 vizualizări
Fara transa FMI, statul va trebui sa ia doua miliarde de euro de la investitii pentru a plati salariile si pensiile

Guvernul va trebui sa transfere in cadrul bugetului 2 miliarde euro de la investitii pentru a asigura plata salariilor si pensiilor pina la finalul acestui an, daca in maximum doua saptamini nu se rezolva situatia politica actuala, a declarat ieri Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii. "Daca nu se revigoreaza in maximum doua saptamini situatia, exista riscul sa nu putem primi banii de la FMI si nu mai putem face investitii. Doua miliarde de euro i-am putea pierde, iar pentru a acoperi deficitul nu mai putem face cheltuieli cu investitiile decit la jumatate", a afirmat Seitan. El a estimat ca, daca guvernul nu economiseste un miliard de euro prin cele zece zile fara plata si restructurarea agentiilor, deficitul bugetar va ajunge la 8-9% din PIB. "Totodata, daca legea pensiilor nu va putea trece de parlament pina la sfirsitul lunii octombrie, vom pierde alti bani in 2010 prin faptul ca nu vor mai fi reduse cheltuielile in urma aplicarii legii", a mentionat oficialul.


La fel ca in Republica Moldova si in Argentina


"Criza politica calata pe criza economica ne va conduce pina la urma in imposibilitatea de a face anumite plati in anumite domenii. Sint foarte speriat si cred ca acest fenomen se poate intimpla. Nu cred intr-o incetare de plati generala, ci doar a pensiilor, cum s-a intimplat in Argentina si in Republica Moldova, unde a trebuit sa intervina Rusia pentru a putea face plata acestora", a mai spus Seitan. Secretarul de stat a precizat ca firmele care au demarat lucrari publice de infrastructura vor avea mari probleme in cazul in care nu isi vor primi banii si exista riscul intrarii acestora in faliment, ceea ce ar duce si la cresterea somajului. FMI a acceptat, dupa misiunea de evaluare din august, ca guvernul sa foloseasca jumatate din transele a doua si a treia din acest an pentru a acoperi deficitul bugetar, desi acordul initial prevedea folosirea banilor de la Fond exclusiv pentru rezervele valutare ale BNR. Romania mai trebuie sa primeasca in acest an o transa de la FMI, in decembrie, si una de la Comisia Europeana, in noiembrie si decembrie, banii europeni fiind folositi tot pentru deficitul bugetar.

ING: Guvernul va fi fortat sa taie alte cheltuieli

Intr-un raport publicat ieri dimineata, analistii grupului financiar ING avertizau ca guvernul de la Bucuresti ar putea fi fortat sa taie alte cheltuieli ca sa plateasca salariile si pensiile, daca presiunile asupra bugetului persista, in conditiile in care incertitudinea politica risca sa se prelungeasca si afecteaza leul si dobinzile. "Daca presiunile asupra bugetului cresc, guvernul va fi fortat sa taie alte cheltuieli, pentru ca sa plateasca pensiile si salariile sau va trebui sa amine aceste plati ori altele (precum cele pentru investitii). Faptul ar crea arierate importante, cu efecte negative asupra economiei nu numai in ultimul trimestru al acestui an, ci si in 2010", se mentiona in raport. Analistii ING mai aratau ca dobinzile mari de pe piata monetara romaneasca, care ajuta la protejarea leului, sint negative pentru economie si "fac dificila finantarea deficitului public".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.