Economic

Ce riscam din cauza tensiunilor politice

Ziarul de Vrancea
15 oct 2009 842 vizualizări
FMI va amina urmatoarea transa din imprumutul extern daca Romania nu va reusi sa indeplineasca tintele impuse, dar nu va rupe acordul, tensiunile politice din prezent punind presiune suplimentara pe ratingul tarii, a spus ieri, analistul agentiei de rating Fitch, Andrew Colquhoun.

"Votul pentru motiunea de cenzura improtriva guvernului nu duce in mod direct la o retrogradare a tarii. Dar, daca instabilitatea politica va ingreuna si mai mult indeplinirea conditiilor din programul de finantare al FMI, ar putea exista riscul ca programul sa deraieze, iar FMI sa amine platile, ceea ce ar slabi increderea in moneda nationala si in sistemul financiar romanesc si sa duca la o noua instabilitate financiara. Acest lucru ar putea adauga presiune negativa pe ratingul de tara", a afirmat Colquhoun. In opinia sa, sursa tensiunilor politice dintre PDL si PSD "nu par sa fie politicile economice, ci par a fi mai degraba manevre inaintea alegerilor prezidentiale". "Este posibil ca un guvern provizoriu, probabil unul PDL sau tehnocrat, sa ia masurile necesare pentru a mentine deficitul in tinta de 7,3% din PIB impusa de FMI. Vom monitoriza aceste evolutii indeaproape", a mai spus analistul Fitch. Cu toate acestea, Colquhoun a mentionat ca este mai probabil ca FMI sa amine platile pentru o perioada, daca tintele sint ratate, cit timp se formeaza noul guvern, decit sa renunte complet. Marti, analistul agentiei de rating Standard&Poor\'s Frank Gill a spus, pentru NewsIn, ca ratingul de tara va fi pus sub noi presiuni daca situatia actuala se transforma intr-un blocaj politic, prin care Guvernul sa nu-si poata indeplini programul de consolidare economica si fiscala. "Daca situatia politica actuala se transforma intr-un blocaj politic, prin care Guvernul nu-si poate indeplini programul de consolidare economica si fiscala, iar situatia finantelor publice se inrautateste, ratingurile atribuite Romaniei vor fi puse sub noi presiuni de coborire", a spus Frank Gill.



,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Populatia din sectorul agricol a scazut la 30% din cauza plecarilor in Spania si Italia


Populatia din Romania care activeaza in sectorul agricol a scazut in perioada 2005-2007 de la 36% la 30% din total, in principal, din cauza migratiei externe, mai ales catre Spania si Italia, se arata intr-o analiza a Centrului Roman de Politici Europene (CRPE). Cu toate acestea, potrivit CRPE, Romania se clasa in anul 2007 pe primul loc in rindul tarilor comunitare in privinta populatiei care practica agricultura, cu o pondere de aproape cinci ori mai mare decit media Uniunii Europene si dubla fata de urmatoarea clasata (Polonia). In ceea ce priveste suprafata medie a unei exploatatii, studiul CRPE arata ca Romania se clasa in anul 2005 pe penultimul loc intre tarile UE, cu o medie de 3,3 hectare. Astfel, in acest clasament Romania se regaseste alaturi de tari mici si cu alt specific agricol, precum Cipru si Malta. Pe primul loc in aceasta statistica se situeaza Cehia cu o medie de 84 de hectare, urmata de Marea Britanie (55 hectare) si Danemarca (54 hectare). "Desi in Romania multa lume are o impresie contrara, modelul european de agricultura nu se bazeaza pe uriase exploatatii agricole, ci pe ferma mijlocie, de obicei familiala. E drept ca exista diferente intre tarile UE, cu Marea Britanie si Danemarca, dar si Cehia avind exploatatii mai mari decit media europeana. Romania insa nu corespunde acestui model si are o structura agricola bizara pentru un stat european modern. Exploatatia medie in Romania are 3,3 hectare, avem o populatie ocupata in agricultura uriasa ca procent, dar si un numar semnificativ de ferme foarte mari care consuma cea mai mare parte din subventiile agricole", se mentioneaza in analiza Centrului Roman de Politici Europene.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.