Economic

Producatorii si-au primit carnetele de viticultori

Doina Ganea
15 oct 2009 837 vizualizări
Peste 4.800 de carnete de viticultor au fost distribuite in aceasta toamna podgorenilor vrinceni

Carnetele de viticultor au fost distribuite prin Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Purtatorul de cuvint al institutiei, Mariana Botea, ne-a declarat ca initial s-au primit 4.300 de carnete de viticultor, dupa care s-a solicitat suplimentarea stocului repartizat judetului pentru a satisface toate solicitarile. "Am distribuit pina acum 4.800 de carnete, tuturor podgorenilor, indiferent de suprafetele detinute, cu atit mai mult cu cit s-a dat si acea derogare de la lege, care le permite si celor care au mai putin de 0,5 ha de vita-de-vie sa primeasca aceste carnete. Este o forma de urmarie a trasabilitatii strugurilor, ceea ce nu-i un lucru rau. Noi, la Directie, le trecem pe carnete suprafetele si soiurile pe care ei le declara", ne-a declarat purtatorul de cuvint al DADR. Mariana Botea a subliniat ca aceste carnete nu au fost solicitate de podgorenii care isi proceseaza singuri strugurii, intrucit le sint inutile. "Se excepteaza de la completarea filei din carnetul de viticultor pentru transportul strugurilor din soiuri nobile pentru vin din productia proprie producatorii care vinifica intreaga cantitate de struguri in spatiile de vinificare proprii", dupa cum se arata in Ordinul 487 din 2009. Pentru acesti producatori de struguri exista posibilitatea verificarii dupa depunerea declaratiilor de recolta, atunci cind podgorenii trebuie sa declare cantitatile de struguri obtinute de pe suprafetele lucrate si care au fost procesate in cramele proprii. De altfel, ordinul prevede ca aceste carnete de viticultor sa fie utilizate in special pentru justificarea provenientei strugurilor transportati in scopul comercializarii la procesatori sau in piete. "Pentru cei care vind struguri de masa este nevoie de certificat de producator, insa pentru cei care vind struguri de vin este nevoie de carnete de viticultor", a precizat Mariana Botea. Un carnet de viticultor are 50 de file si se distribuie gratuit. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.