Economic

Contul curent trece pe plus, dupa ce in ultimii 7 ani a fost pe minus

Ziarul de Vrancea
14 oct 2009 749 vizualizări
Romania a inregistrat in august, pentru prima data in ultimii sapte ani, excedent de cont curent, in valoare de 268 milioane euro, provenit in special de pe segmentul tranferurilor curente, unde au avut loc, probabil, intrari mari de fonduri europene

Romania nu a mai inregistrat excedent al balantei de plati din luna august 2002, cind acesta s-a plasat la circa 110 milioane dolari. "In august am avut, pe segmentul transferurilor curente, intrari foarte mari, de 932 milioane euro. Cred ca acestea au fost preponderent pe segmentul guvernamental, posibil sa fi intrat fonduri europene sau ajutoare de stat, cum ar fi despagubirile pentru seceta", a declarat economistul-sef al BCR, Lucian Anghel. Pe de alta parte, el subliniaza ca intrarile din transferuri curente au ajuns la o valoare importanta si in luna august 2008, de 1,5 miliarde euro, evolutie determinata si de sumele de la romanii care lucreaza in strainatate si ajung, in perioada concediilor, in Romania. Anghel a afirmat ca, avind in vedere nivelul la care a ajuns deficitul extern dupa primele 8 luni, de 2,45 miliarde euro, exista posibilitatea ca acesta sa se restringa "peste orice asteptari" pina la finalul anului, in functie si de importurile de energie, care se fac de obicei in ultimele luni. Totodata, Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica, a declarat ca inregistrarea unui excedent de cont curent in august era "de asteptat", corectia deficitului extern situindu-se pe tendinta din ultimul an, determinata de scaderea puternica a consumului. "Reducerea foarte puternica a consumului a dus si la scaderea importurilor, intr-o masura care arata magnitudinea crizei din Romania. Avem doua efecte, o data asupra consumului gospodariilor, in al doilea rind asupra productiei firmelor romanesti", a explicat Lungu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.