Economic

Crescatorii de animale isi cer subventiile in strada

Ciprian Fânaru
14 oct 2009 1026 vizualizări
Sindicalistii dau ca data probabila a protestelor 20 octombrie

Crescatorii de animale sint suparati ca in acest an nu vor mai incasa subventia pe cap de animal, motivul fiind ca Ministerul Agriculturii si Ministerul Finantelor nu mai au bani. In replica, Ministerul Agriculturii spune ca fermierii nu au nici un motiv de alarmare. "Dupa opt luni de promisiuni saptaminale ca nu sint probleme si ca banii se vor plati in octombrie 2009, dupa semnarea protocolului din 10 iunie 2009 de catre ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, si ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, in care au confirmat ca banii vor fi platiti in aceasta luna, ne trezim astazi, 09.10.2009, ca banii nu mai sint si ca nu se va plati subventia", a declarat Costel Caras, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine din Romania (CSTR). Acesta a adaugat ca a discutat zilele trecute cu ministrul Finantelor, care le-a raspuns ca "nu va mai plati subventia in acest an pentru ca are alte prioritati". Ministerul de resort transmite insa intr-un comunicat ca banii vor ajunge la cei care au dreptul sa ii incaseze. "MAPDR va supune aprobarii in sedinta de Guvern din 14 octombrie a.c. proiectul de HG privind aprobarea cuantumului platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic, in anul 2009", e asigurarea MAPDR. Crescatorii de bovine au amenintat ca, daca procesatorii nu le vor da mai multi bani pe litrul de lapte si nu vor primi subventiile aferente acestui an, vor protesta in strada. "La actiunea sindicala programata pe 20 octombrie participa si Sindicatul Crescatorilor de Taurine din Focsani. Mitingul nu va ocoli sediile Guvernului si Ministerului Agriculturii", ne-a confirmat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Taurine Vrancea, Gheorghe Gradistean. Acesta spera ca guvernantii vor gasi bani. "Din cite cunosc, s-au gasit ceva rezerve, dar nu stiu daca vor fi aprobate subventiile, cu toata aceasta bulibaseala. Ar fi foarte rau ca acest sprijin sa nu vina pina la sfirsitul anului, deoarece fermierii au nevoie acum de subventie, care in 2008 a fost de 490 de lei pe cap de animal", a aratat Gradistean. Cel care reprezinta interesele crescatorilor vrinceni se afla in aceste zile in Spania, unde participa la o conferinta pe domeniul zootehnic si agricol, in Bilbao, la invitatia Camerei de Agricultura a Comunitatii Europene. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.