Economic

Nobel pentru guvernanta economiei

Ziarul de Vrancea
13 oct 2009 955 vizualizări
Pentru prima data printre laureatii premiului Nobel se afla o femeie

Premiul Nobel pentru stiinte economice a fost acordat americanilor Elinor Ostrom si Oliver E. Williamson, a anuntat Academia Suedeza de Stiinte. Elinor Ostrom a demonstrat cum proprietatea comuna poate fi gestionata de asociatii de utilizatori, in timp ce Oliver Williamson a dezvoltat teoria potrivit careia firmele servesc ca solutie pentru rezolvarea conflictelor, potrivit Comitetului Nobel care a decernat, ieri, premiul pentru economie. Tranzactiile economice au loc nu numai pe piete, ci si in interiorul firmelor, asociatiilor, gospodariilor sau agentiilor. In timp ce teoria economica a relevat virtutile si limitele pietelor, a acordat mai putina atentie altor aranjamente institutionale. Cercetarea lui Elinor Ostrom si Oliver Williamson demonstreaza ca analiza economica poate pune in lumina majoritatea formelor de organizare sociala, se arata in motivatia Comitetului Nobel. Elinor Ostrom a contestat "intelepciunea conventionala" potrivit careia proprietatea comuna este slab gestionata si ar trebui sa fie reglementata de autoritatile centrale sau privatizata. Pe baza a numeroase studii ale stocurilor gestionate de utilizatori de peste, pasuni, paduri sau lacuri, Ostrom concluzioneaza ca rezultatele sint de cele mai multe ori mai bune decit cele prezise de teoriile standard. Ostrom observa ca, adeseori, utilizatorii de resurse dezvolta mecanisme sofisticate pentru luarea deciziilor si aplicarea normelor si pentru a minui conflictele de interese. Oliver Williamson a argumentat ca pietele si organizatiile ierarhice, precum firmele, reprezinta structuri alternative de guvernare care difera in abordarea de a rezolva conflictele de interese. Dezavantajul pietelor este ca deseori atrag dupa sine tocmeala si dezacordul. Dezavantajul firmelor este acela ca autoritatea, care atenueaza disputele, poate fi folosita abuziv. Pietele competitive lucreaza relativ bine deoarece cumparatorii si vinzatorii pot apela la alti parteneri de schimb in caz de dezacord. Dar cind competitia pe piata este limitata, firmele sint mai bine adaptate pentru rezolvarea conflictelor decit pietele. O predictie cheie a teoriei lui Williamson, care a fost de asemenea sprijinita empiric, este aceea ca tendinta agentilor economici de a-si dirija tranzactiile in interiorul limitelor unei firme creste odata cu caracteristicile specifice relatiilor ale bunurilor lor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.