Economic

Judecatorii ar putea fi degrevati de sarcinile la Registrul Comertului

Nicoleta Cristea
13 oct 2009 856 vizualizări
u MJ isi propune inlocuirea judecatorilor delegati la ONRC cu registratori comerciali, insa trecerea se va putea face doar in citeva luni

Judecatorii delegati la Registrul Comertului ar putea fi inlocuiti cu functionari din cadrul acestei institutii, sau vor fi degrevati de toate activitatile administrative de aici, urmind ca in sarcina lor sa fie pastrate exclusiv atributiile jurisdictionale. Aceasta conform unor proiecte de acte normative elaborate de Ministerul Justitiei, care isi propun modificarea regimului juridic al inregistrarilor in registrul comertului, astfel incit acestea sa se faca prin prin intermediul registratorilor comerciali. Ministerul precizeaza ca modificarile legislative se impun dupa ce protestul magistratilor a condus la blocarea activitatii Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), in luna septembrie fiind aminate la nivel national peste 20.000 de cereri. In Vrancea au fost contabilizate 448 de astfel de cereri, care au fost solutionat imediat dupa incetarea formelor de protest. De altfel, judecatorii anuntasera inainte de proteste ca sint nemultumiti de delegarea lor la ONRC. In judet, in cadrul ONRC isi desfasoara activitatea cite un judecator delegat, conform unei planificari lunare. "Zilele in care acesta este prezent la ONRC (de regula, doua zile pe saptamina) difera in functie de ziua in care respectivul judecator are sedinte de judecata in cadrul instantei. Programarea si publicitatea zilelor in care judecatorul este prezent la ONRC este stabilita de comun acord cu reprezentantii ONRC", a aratat purtatorul de cuvint al Tribunalului, consilierul Carmen Dantis. Chiar daca ministerul si-a anuntat intentia de a inlocui procedura actuala de solutionare a cererilor de la ONRC, acest proces implica, potrivit specialistilor, un interval de timp de minim 3 luni si maxim 6 luni, intrucit numai trecerea la inregistrarea prin registratori comerciali presupune elaborarea unui statutului juridic al acestora, dar si selectarea si crearea corpului profesional. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.