Economic

Topul firmelor care au fentat criza

Ziarul de Vrancea
10 oct 2009 3619 vizualizări
Putini oameni de afaceri au participat ieri la festivitatea de acordare a premiilor Topului Firmelor Vrincene, organizata de Camera de Comert u cele mai premiate societati pentru activitatea din 2008, care au obtinut doua sau trei premii in Topul Firmelor Vrincene, sint: Diplomatic TV Sistem, Balcanic Prod, Pandora Prod, Diplomatic International, Deep Serv sau Scorpion u daca 2008 a fost un an bun pentru afaceri, 2009 a dat mai multe batai de cap investitorilor u anul acesta, 2.000 de firme si-au suspendat activitatea, iar altele s-au reorientat u si investitiile straine au scazut u cu toate acestea, unii vrinceni au afaceri prospere si pe timp de criza u Ziarul de Vrancea i-a intervievat pe citiva dintre ei

Cei mai importanti oameni de afaceri vrinceni au primit ieri distinctii pentru activitatea fructuoasa pe care au desfasurat-o in anul 2008, in cadrul celei de-a XVI-a editii a Topului Firmelor Vrincene. In cadrul acestui eveniment de traditie, organizat de Camera de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) Vrancea, s-au premiat si in acest an agentii economici care s-au distins prin performanta, seriozitate si constanta. Multi dintre ei, cum sint familiile Sima, Simiz, Busca, Martis sau Mustea, sau oamenii de afaceri Sorina Placinta, Victor Istrate, Liviu Jitia, Dan Vicol, Gelu Scutaru, Mircea Momanu sau Sorin Lefter, sint obisnuti ai acestor topuri, care si-au consolidat afaceri prospere in ultimele doua decenii. Din pacate, putini oameni de afaceri au onorat invitatia organizatorilor, fata de editia de anul trecut care a fost una somptuoasa, poate si din cauza faptului ca afacerile le consuma mai mult timp din pricina instabilitatii de pe piata. Din cele peste 3.700 de firme selectate in top, doar 86 au confirmat prezenta, atmosfera in sala mare a Teatrului Municipal "Mr. Gh. Pastia", unde s-a tinut festivitatea, fiind destul de rarefiata. Printre cele mai premiate societati, care au obtinut doua sau trei diplome, la categorii diferite, sint: Diplomatic TV Sistem (difuzare televiziune) "" Constantin Busca, Balcanic Prod (fabricarea articolelor din material plastic) "" Ion Stefan, Pandora Prod (industria textila) "" Doru Simiz, Diplomatic International (produse de brutarie si fainoase) "" Ion Martis, Deep Serv (servicii de curatenie) "" Nicu Dragomir, Scorpion (dealer auto) "" reprezentat de Dan Stefan, director de marketing, dar si Nord Est Distribution, editorul Ziarului de Vrancea, care a primit doua premii. Alte firme care se regasesc in topul celor mai profitabile societati in anul 2008 sint: Romseh, SIF Computers, Vrancart, Graicon, Artifex, Vincon, Avicola, Vinexport, Aurora, Vinexport Trade Mark, Moripan Alex, Comcereal, Veritas, Agroind, Sibarex, Axel, Umo Serv, Marcip, Eliomed, Stela Com, Auto Sima Bayer, Palcom, Miorita, Helios, Multifarm sau Vranceatour.


"Vrancea traieste din punct de vedere economic"


Multi dintre premiantii din acest an au primit diplome si anul trecut si sint selectati pentru a fi inclusi si in Topul National al Firmelor. "Din datele noastre preliminare, multe firme din Vrancea vor fi premiate si la nivel national. Vrancea traieste din punct de vedere economic, se misca, rezista bine. Va multumesc ca ajutati Vrancea sa aiba un ritm bun, unii dintre dvs au afaceri prospere si pe timp de criza, raporteaza chiar plusuri, pentru ca in anii anteriori si-au pus bazele pentru comert sau productie. Va felicit ca ati reusit sa va manageriati business-ul pentru a va mentine in aceasta perioada de criza", a spus Sorin Vornic, presedintele CCIA Vrancea. La Topul Firmelor Vrincene au intrat in malaxorul rezultatelor 3.769 de firme, din cele 8.142 inregistrate in total la nivelul judetului, care au depus bilanturi pe anul 2008. Sursele care au stat la baza realizarii acestui top au fost: informatii din situatiile financiare ale societatilor pentru anul 2008, informatii despre firmele legal inregistrate si declaratiile vamale pentru valoarea exportului. In top au fost admise doar firmele care au realizat profit brut si nu au datorii cu o vechime mai mare de un an, conform bilantului depus pentru anul 2008. Topul s-a realizat pe sase domenii de activitate: Cercetare-Dezvoltare si High-Tech; Industrie; Agricultura; Pescuit, Piscicultura; Constructii; Servicii; Comert; Export; Turism. In clasificarea firmelor au contat, printre altele: cifra de afaceri neta, profitul din exploatare, rata profitului (Profit curent / Cifra afaceri), eficienta utilizarii resurselor umane. Printre criteriile nou introduse sint: apartenenta si efortul la structurile de dezvoltare sociala a judetului, investitii, sponsorizari, apartenenta la asociatii, patronate.


Au inflorit afacerile mici


Daca anul 2008 a fost unul prosper pentru oamenii de afacei vrinceni, lucru demonstrat si de premii si de cifrele de afaceri, 2009 a fost mai cenusiu, in conditiile crizei financiare. Un numar considerabil de firme, 2.000 numai in Vrancea, si-au suspendat activitatea in 2009, iar altele s-au reorientat spre alte afaceri. De asemenea, 800 de persoane fizice si juridice au fost radiate in primele luni din acest an. Conform unei statistici prezentata de Sorin Vornic, presedintele CCIA, un efect al crizei este faptul ca numarul persoanelor fizice autorizate, care au mici afaceri, a crescut de 2,6 ori in 2009 (812 persoane), fata de 2008 (306 persoane). "Din statistici, rezulta faptul ca majoritatea produselor din Vrancea isi gasesc drumul pe piata nationala si internationala. Acesta este un lucru bun pentru ca inseamna ca avem produse competitive, dar si rau, pentru ca inseamna ca a scazut consumul la nivel local", a mai spus Vornic. Nici in ceea ce priveste investitiile straine in judet nu stam mai bine, acestea fiind in scadere in comparatie cu anii trecuti. In 2009 au fost nou infiintate 20 de firme din Italia, 2 din Spania, 2 din Grecia si 2 din Moldova, care au adus in judet un aport total de numai 140.000 dolari si 1.000.000 lei. "Asta este Vrancea din punctul de vedere al atragerii investitiilor straine, este pacat. Vrancea are o locatie putin defavorizata din cauza distantei fata de granita de vest, iar apropierea fata de granita de est deocamdata nu ne avantajeaza", a comentat presedintele CCIA. Acesta spune ca are propria lui filosofie despre recesiune. "Este criza, dar este o criza de lichiditate, de circulatie a banilor, de incasari, de creditare, de oportunitati de afaceri nu. Este o criza generata de banci, care nu pun la dispozitie bani", crede Sorin Vornic, care administreaza si el citeva afaceri. La finalul decernarii premiilor, oamenii de afaceri au socializat la un cocktail pregatit de unul dintre premianti, Rodica Antal de la Ray Com Mode, impartasindu-si, printre altele, solutiile anticriza. (Mihaela BESLEAGA)


Cum resimt afaceristii vrinceni criza?

Cine si-a facut «vara sanie si iarna car», o duce bine si in anul crizei. Oamenii de afaceri premiati in Topul Firmelor au pareri impartite despre efectele crizei si au resimtit in mod diferit recesiunea. Majoritatea au strins cureaua cheltuielilor si au inregistrat scaderi ale vinzarilor. Dar sint si destui pe care criza i-a lasat reci sau, mai mult, au profituri mai mari in 2009. In rindurile urmatoare puteti citi opiniile si secretele de a face fata crizei ale citorva investitori din Vrancea.


Naci Kanbai - Turkrom, importator de detergenti si produse cosmetice, 40 angajati:


"Noi sintem aici de 19 ani de zile, facem numai importuri-exporturi de detergenti, sapunuri, cosmetica. Importam din Turcia, UE, Dubai, pentru toata Romania. Speram sa rezistam si cu criza. Am inceput de la sapunurile Duru, apoi ne-am extins. In 2009, pentru noi a fost o surpriza luna iunie-iulie, cind am facut o marja mai mare de profit. Avem numai angajati romani, iar cu unii lucram de la inceput."





Grigore Constantin - Agro Serv Grig, agricultura:

"Eu lucrez pe 900 de hectare, pe suprafete mari. Am accesat de anul trecut un fond structural, am utilaje de ultima generatie din Germania. Lucrind bine, folosind seminte bune, ai si productie. Pentru un hectar nu cheltuiesti mai mult de 18 milioane si obtii la 2-3 milioane profit pe hectar si mai vin si bani europeni. Mai ales ca avem griul bun, spatii de depozitare proprii. Am strins cureaua la cheltuieli, pe utilajele pe care le aveam oricum sint salariati putini. Lucrez 900 ha cu 4 tractoristi, dar ma ajuta in afacere si fiul meu."



Victor Istrate, Vinexport Trade Mark, industria vini-viticola:


"In 2009 este posibil ca mare parte din firme sa se ancoreze in realitatea afacerilor. Firmele care vor trece de perioada asta de criza sint intr-adevar firmele serioase care au nascut pe piata romaneasca. La noi, totul merge bine, in limite rezonabile. La mine au crescut vinzarile cu peste 40% fata de 2008, la toate categoriile de vinuri. Nu am strins cureaua, din contra, am angajat oameni, si n-am facut nici o restrictie, pentru ca nu a fost nevoie. Profitul il reinvestesc. In schimb ne-am oprit cu proiectul de construire a fabricii de imbuteliere de apa pentru ca vrem sa se stabilizeze din punct de vedere economic tara, apoi sa o incepem, oricum mai mult de 1 an de zile nu dureaza sa o punem pe picioare."


Nicu Mazere, Miorita, comert:


"Trebuie sa promovam principiul «vara sanie si iarna car». Daca am stiut sa chibzuim rezultatele in anii precedenti cu siguranta stim sa chibzuim afacerile si in anii prezenti. A scazut cifra de afaceri, perioada este foarte grea. Masurile pe care trebuie sa le ia oamenii de afaceri trebuie sa fie adaptare la conditiile de piata curente. Se simte o scadere a ritmului vinzarilor, avem experienta anilor trecuti, in schimb astazi trebuie sa promovam produsele de top. De exemplu, in toamna anului 2009 produsele de top sint legumele si fructele, in primavara am avut o piata a detergentilor. Vindem mai bine produse de larg consum, detergenti, fructe, legume si chiar imbracaminte."



Rodica Antal, Ray Com Mode, alimentatie-catering:


"Este loc pe piata pentru toata lumea. Noi ne adresam unui public de la copii pina la adulti, fiecare cu problemele lui de sanatate, de dieta, de gust. Vad un viitor foarte luminos pentru aceasta activitate. Mi se pare foarte comoda pentru familii, institutii, persoane foarte ocupate, care la sfirsit de saptamina au ceva de sarbatorit, asa ca este lesne de ales o societate de catering. Ne mai adresam si copiilor de gradinita, de scoala. Diplomele acestea, primite la Topul Firmelor, reprezinta ceva, parca culegi roadele unei activitati de o viata."

(A consemnat Silvia VRINCEANU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 5 ore, 44 minute, 50 secunde
E OCTOMBRIE 2009, VOI DATI TOP DIN 2008 ? LA FIRME CARE SE STIE CA IN PREZENT AU PROBLEME FINANCIARE DESTUL DE MARI . NU CUMVA A FOST PLATIT TOPUL ASTA CA MULTE ALTELE ?
, acum 739393 zile, 5 ore, 44 minute, 50 secunde
Nu cred ca a fost platit, e mult prea jalnic. Sunt doar firme parazite ale pietei vrancene, cand ies afara din judet s-a terminat cu smecheria. Daca unele au o piata relativ sigura dar foarte volatila citeste integral
, acum 739393 zile, 5 ore, 44 minute, 50 secunde
O mare porcarie, cine este in top? cel care plateste cotizatia catre CCIA,care a ramas o umila institutie comunista.....Domnilor nu mai sunteti in top, de ce organizati voi unul? sunteti niste lingai citeste integral
, acum 739393 zile, 5 ore, 44 minute, 50 secunde
E firesc ca topul sa se refere la activitatea pe 2008, deoarece exista date financiare pentru acel an. 2009 fiind in curs, nu se putea face o premiere ad-hoc. Evrika si bingo pentru idiotul de db si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.