Economic

Ruperea coalitiei a facut valuri in mediul economic

Ziarul de Vrancea
2 oct 2009 977 vizualizări
UGIR 1903: criza politica afecteaza credibilitatea Romaniei si va intirzia investitiile straine u sectorul SIF a pierdut 2,8% in sedinta de joi u leul s-a depreciat, in prima parte a sedintei, cu 1,2% fata de euro

Criza politica din Romania suprapusa crizei economice va conduce la decredibilizarea tarii in fata investitorilor straini, a declarat, ieri, presedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Coraci. "Instabilitatea are costuri economice majore daca se suprapune actualei crize economice care afecteaza si Romania. Moneda nationala s-a depreciat cu 2% in 24 de ore si veti vedea ce se va intimpla si la bursa. Aceasta criza politica va afecta credibilitatea mediului de afaceri romanesc si a Romaniei, iar investitiile si accesarea de credite cu costuri reduse, care ar fi putut sprijini economia romaneasca sa depaseasca actuala criza economica, vor fi mult intirziate", a spus Coraci. Acesta si-a exprimat ingrijorarea ca atit criza economica si cea politica se vor suprapune cu o criza sociala. "Daca in Romania nu se va instaura un guvern stabil, bazat pe o majoritate parlamentara, va fi greu de luat masuri economice care sa stopeze actuala criza economica", a mai spus presedintele UGIR-1903.


Tensiuni la Bursa


Investitorii au taxat puternic actiunile de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in sedinta de joi, pe fondul tensiunilor politice, presiunea la vinzare resimtindu-se cel mai mult pe sectorul SIF, care a incheiat cu o pierdere de 2,8%. Lichiditatea totala a Bursei s-a cifrat joi la 42,77 milioane lei (10,06 milioane euro), fiind generata in cea mai mare parte de piata de actiuni, unde tranzactiile au insumat 39,1 milioane lei (9,2 milioane euro). Totodata, piata derivatelor a consemnat un rulaj relativ ridicat, de 2,44 milioane lei, dupa ce deprecierea leului a stirnit interesul speculatorilor pentru instrumentele avind ca activ suport cursul euro-leu. Pe piata obligatiunilor s-au transferat trei pachete cu titluri de stat, pentru suma totala de 1,22 milioane lei.Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 1,95%, pina la 4.311,73 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborit cu 1,45%, pina la 2.619,37 puncte. "Companiile din BET ajunsesera oricum la niste niveluri ale preturilor unde dadeau semne clare ca nu pot sa treaca si am vazut ca aparusera inca de ieri corectii mai mari. De exemplu BRD nu a putut sa treaca de zona de 13 lei/unitate si acum se indreapta mai mult spre 12", a spus Florin Irimia, broker la Intercapital Invest.


Acordul Romaniei cu FMI si CE, in pericol


Instabilitatea politica ar putea limita capacitatea guvernului de a intari controlul asupra finantelor publice, pentru reducerea deficitului bugetar, ceea ce ar putea periclita acordul extern incheiat de Romania cu FMI si Comisia Europeana, avertizeaza analistii Raiffeisen Bank. Astfel, intr-un comentariu publicat ieri, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, subliniaza ca turbulentele de pe scena politica "ar putea ameninta acordul Romaniei cu FMI si UE, ceea ce ar avea un impact negativ asupra perceptiei riscului in Romania si in consecinta asupra cursului de schimb si economiei reale", accentuand recesiunea. El subliniaza ca, in plan politic, exista doua solutii disponibile in prezent. In primul caz, vor fi numiti ministri interimari in locul celor de la PSD, iar Executivul ar putea functiona pentru 45 de zile, inainte sa se formeze un nou guvern, care sa fie aprobat de Parlament. In al doilea caz, un nou guvern poate fi format imediat si aprobat de Legislativ. Ca reactie la evenimentele politice, leul s-a depreciat, in prima parte a sedintei, cu 1,2% fata de euro. Astfel, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat ieri un curs de referinta de 4,2495 lei/euro, nivel neatins din 22 septembrie, in crestere cu peste cinci bani (1,22%) fata de cel de miercuri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.