Economic

Piine cu in modificat genetic pe mesele romanilor?

Ziarul de Vrancea
1 oct 2009 921 vizualizări
UE cere tarilor membre sa scoata de pe piata produsele cu in modificat genetic, detectat si in tara noastra u Autoritatea Sanitar Veterinara sustine ca a identificat la jumatatea lui septembrie un lot de 750 kg de seminte de in modificate genetic, ce a fost confiscat inainte de a intra in lantul alimentar

Comisia Europeana a cerut statelor membre sa scoata de pe piata produsele de panificatie contaminate cu in modificat genetic importat din Canada si a carui vinzare este interzisa in Uniunea Europeana, unele fiind reperate si in Romania, relateaza AFP. Produsele contaminate au fost reperate in Germania, Polonia, Elvetia, Belgia, Ungaria, Olanda, Portugalia, Romania, Luxemburg, Suedia si Marea Britanie, potrivit organizatiei de mediu Greenpeace. De la inceputul lunii septembrie au fost emise opt atentionari prin sistemul european de alerta rapida informind despre prezenta inului modificat genetic in canalul alimentar, a spus purtatorul de cuvint pentru sanatate, Nina Papadoulaki. Prima alerta a venit pe 8 septembrie din Germania, iar altele au fost emise de Marea Britanie si Suedia. "Am contactat autoritatile canadiene care au blocat imediat toate transporturile cu destinatia UE pentru a le verifica", a spus Papadoulaki. Inul este utilizat pentru specialitati de panificatie precum piinea cu in si piinea cu mai multe cereale. Produsul incriminateste inul OMG FP, numit si Triffid, a precizat organizatia Greenpeace. Legislatia europeana interzice acest tip de gene din 2004, dar produsul este autorizat pentru consum in Canada si SUA. Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a identificat in data de 18 septembrie lotul de 750 kg de seminte de in modificate genetic, confiscindu-l inainte de a intra in lantul alimentar, au declarat reprezentantii Autoritatii. Potrivit reprezentantilor ANSVSA, Romania a primit o atentionare prin sistemul european de alerta rapida in data de 17 septembrie, iar in ziua urmatoare lotul a fost confiscat. De asemenea, toata cantitatea a fost scoasa de pe piata, neapucind sa fie comercializata. "In data de 11 septembrie, la prima informare, Romania nu facea inca parte din seria de tari in care acest produs intrase. Ulterior, in data de 17 septembrie am primit o informare ca produsul se gaseste si la noi in tara si imediat am inceput controalele. In data de 18 septembrie tot lotul de seminte de in modificate genetic a fost identificat si sechestrat, inainte de a intra in circuitul comercial. Acesta urmeaza sa fie distrus de catre noi sau sa fie trimis la Comisia Europeana, daca este solicitat", au explicat reprezentantii ANSVSA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.