Economic

Radiografia proiectelor pe bani europeni in Vrancea

Mihaela Beșleagă
1 oct 2009 1340 vizualizări
In perioada de criza, partea de cofinantare si costurile studiilor de fezabilitate apasa greu pe bugetele locale

Sumele mari de bani pe care primariile trebuie sa le asigure pentru cofinantarea proiectelor europene este una dintre marile probleme cu care se confrunta autoritatile locale in aceasta perioada de criza. Aceasta a fost doar una dintre concluziile informarii de ieri privind implementarea in Vrancea a proiectelor cu finantare din fonduri europene, prezentata in cadrul Colegiului Prefectural. Catalin Dragulescu, seful serviciului Afaceri Europene si Servicii Publice Deconcentrate de la Prefectura, a prezentat situatia proiectelor pre si post-aderare derulate sau in curs de implementare in judetul nostru. Din fonduri europene pre-aderare, inaintea anului 2007, au fost finantate in total un numar de 81 de proiecte in cadrul programelor SAPARD, Phare si ISPA. Din aceasta categorie, sint aflate inca in derulare 14 proiecte Phare, in valoare de peste 12 milioane de euro, 4 proiecte ISPA derulate de Primaria Focsani, in valoare de peste 16 milioane de euro si un proiect SAPARD la Dumitresti. Cit priveste fondurile post-aderare, acestea au venit pentru proiecte in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA), Programul Operational Regional (POR) si Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). "In Vrancea, lucru imbucurator, foarte multe proiecte se afla in diverse stadii de evaluare. Exista 40 de astfel de proiecte, in valoare de peste 12 milioane lei si peste 195 milioane de euro. Sumele necesare cofinantarii pentru acestea sint de 4 milioane de lei, respectiv 3 milioane de euro, sume foarte mari, care pun presiune pe bugetele locale", a detaliat Catalin Dragulescu, de la Institutia Prefectului. Alte 31 de proiecte au fost depuse pe Masura 3.2.2 Renovarea si dezvoltarea satelor, in valoare totala de peste 300 milioane de lei. Pentru ca un numar limitat dintre proiectele care vor fi declarate eligibile vor primi si finantare prin PNDR, din cauza concurentei mari, una dintre propuneri ar fi ca restul proiectelor declarate eligibile sa fie finantate din fonduri guvernamentale. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.