Ilie Sarbu: Produsele alimentare s-ar putea ieftini cu pina 30%
Legea de Bune Practici privind produsele alimentare, aprobata in plenul Camerei Deputatilor, va produce efecte in piata in circa 4 luni de la publicarea in Monitorul Oficial, putind duce la scaderea pretutilor cu pina la 30%, au declarat, ieri, reprezentantii MAPDR si ai asociatiilor profesionale. La rindul lor reprezentantii supermaketurilor spun ca din contra preturile nu vor putea fi micsorate si mai mult ameninta ca vor pune pe rafturi numai produse aduse din import. Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, a declarat, la rindul lui, ca dupa informatiile pe care le are de la specialistii din domeniu, preturile produselor alimentare ar putea scadea cu pina la 30%, dupa aplicarea legii Codului de Bune Practici. "Se spune ca preturile vor creste, ca vor fi blocaje financiare, pierderi ale locurilor de munca, asa sustin marile retele de magazine. Cred ca nu e un abuz ceea ce am facut si nici un dezastru. Noi am urmarit o tinta, ca preturile in magazin sa scada, iar specialistii spun ca in citeva luni vor putea sa scada pina la 30%, in mod firesc nu cum spun domnii de la asociatia acestor lanturi de magazine, ca din contra, vor creste. Nu stiu cum ar putea creste", a explicat Ilie Sarbu. Reprezentantii asociatiilor profesionale estimeaza ca legea va produce efecte in circa patru luni. "Primii care au avut o lege asemanatoare au fost francezii, dupa care noi ne-am si influentat-o pe a noastra. Curba a fost ciudata la ei, dupa aparitia legii, a fost imediat o usoara crestere de pret pe retele de supermarketuri, urmata in patru luni de zile de o scadere a acestora si de reaparitia micilor magazine care puteau sa faca profit. Practic legea si-a facut efectul in patru luni de zile, marile magazine si-au revizuit cheltuielile si preturile au scazut. Banuiesc ca acesta va fi si intervalul in Romania", a declarat presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea. Acesta a explicat ca tendinta initiala a supermarketurilor va fi sa introduca toate taxele pe care nu le mai pot aplica producatorilor in pretul de la raft. Astfel, preturile vor creste initial, iar cumparatorii se vor orienta catre magazinele mici, cu preturi mai reduse. In aceasta situatie, potrivit lui Minea, marile retele de magazine, vor trebui sa isi eficientizeze costurile si apoi vor proceda la reducerea preturilor. Codul de Bune Practici, aprobat in 16 septembrie cu 198 de voturi pentru, cinci contra si sapte abtineri, elimina taxa de deschidere de magazin care varia intre 1.000-15.000 de euro, precum si altele cum ar fi serviciul de vinzare garantata, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii. De asemenea, prin aplicarea Codului de Bune Practici va fi eliminata si taxa de remodelare, taxa fixa care se solicita pentru modernizarea magazinelor existente, care varia intre 1.000 si 5.000 de euro. Aceasta este scoasa prin introducerea unui articol ce interzice taxele ce nu au legatura cu actul de comert. Presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie (Rompan) a declarat, intr-o conferinta de presa, ca marile retele de magazine din Romania obtineau un profit de 30% la produsele pe care le comercializau, datorita numarului mare de taxe impuse producatorilor romani. "Dumnealor se laudau ca vind produsele aproape in pierdere sau cu profit mic, dar de fapt, prin facturile pe care le primeam ulterior, prin aceste taxe, aveau un profit de 30%", a explicat presedintele Rompan, Aurel Popescu.