Economic

Un nou model de impozitare, solutia bancherilor pentru sectorul agricol

Ziarul de Vrancea
22 sep 2009 830 vizualizări
Romania are un potential agricol imens, dar este un importator net de produse alimentare

Statul roman ar trebui sa implementeze o serie de masuri prin care sa incurajeze comasarea terenurilor agricole, in conditiile in care, la nivel national, primii 50 de jucatori din domeniu lucreaza doar 4% din suprafata arabila totala, a spus economistul-sef al BCR, Lucian Anghel. "Primii 50 de jucatori din domeniul agricol lucreaza doar 4% din suprafata arabila totala, respectiv circa 430.000 hectare Trendul ascendent al preturilor terenurilor agricole vizibil pina anul trecut, precum si anticipatiile de majorare ulterioara au avut un efect nefavorabil asupra procesului de comasare a terenurilor agricole", se arata in raportul privind agricultura in Romania prezentat luni de BCR. Anghel considera ca Romania are "un potential colosal pentru a ajunge exportator net de produse agricole", desi in prezent importa o serie de produse agroalimentare care ar putea fi produse si in plan intern. "Cu exceptia lunilor iulie si august, cind productia locala de legume atinge un nivel maxim anual, in tot restul anului importurile sint cele care detin suprematia. Cu toate acestea, supermaketurile si hipermarketurile nu pot fi invinuite in totalitate de aceasta situatie, deoarece ele au nevoie de o desfacere asigurata prin contracte ferme si in volume corespunzatoare, astfel incit riscurile aferente sa poata fi minimizate intr-o masura cit mai mare", se mentioneaza in raportul de cercetare al BCR. Totodata, acesta subliniaza ca reunirea fortelor producatorilor locali in asociatii este foarte importanta pentru viitorul acestora, cu atit mai mult cu cit competitia din partea tarilor Uniunii Europene va ramine ridicata. "Nu s-au facut pasi in sensul comasarii terenurilor agricole. Statul trebuie sa gaseasca solutii, putem vorbi inclusiv de un sistem de impozitare care sa incurajeze comasarea, avind in vedere ca Romania este la jumatatea randamentului din zona euro in agricultura", a explicat economistul-sef al BCR. In acelasi timp, el a afirmat ca fragmentarea terenurilor agricole, investitiile scazute de pina in prezent, fenomenul de imbatrinire a populatiei de la sate si saracia larg raspindita in mediul rural "pun agricultura romaneasca in fata singurelor optiuni: investitiile straine directe si fondurile europene".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.