Economic

Aducerea blocurilor la cerintele UE, misiune imposibila

Ziarul de Vrancea
18 sep 2009 655 vizualizări
Romania trebuie sa creasca de 270 de ori ritmul reabilitarii blocurilor pentru a respecta normele UE

Romania trebuie sa intensifice de 270 de ori ritmul de reabilitare a locuintelor pentru a respecta decizia UE de a reduce consumul de energie cu 20%pina in 2020, a declarat ieri directorul Patronatul Societatilor din Constructii PSC, Adriana Iftime. "Romania trebuie sa creasca rata de modernizare la 5% pe an, adica sa se intensifice de 270 de ori ritmul de reabilitare" a spus directorul general al PSC. Aceasta a precizat, ca rata de modernizare in Romania, in 2009, propusa este de 0,018% pe an si numai pe blocurile de locuinte. Aceasta a explicat ca rata de modernizare este cota parte din procentul de 20% pe care Romania trebuie sa il indeplineasca conform normelor UE asumate pentru reducerea consumului de energie. Ca un contraexemplu Adriana Iftimie, a spus ca Germania are o rata de modernizare de 2% pe an ceea ce inseamna ca in 10 ani Germania se va incadra in cerintele europene. Aceasta perioada de timp ar putea fi simtitor redusa tinind cont de faptul ca aceasta tara mai are de reabilitat numai 15% din fondul locativ. Iftime a continuat spunind ca in Romania reabilitarea termica este inteleasa numai prin anveloparea blocurilor si nu se acorda atentie si modernizarii retelelor si punctelor termice. Din punctul de vedere al patronatului societatilor din constructii, un alt neajuns al legislatiei care reglementeaza reabilitarea termica este acela ca fondurile alocate pentru anvelopare nu sint destinate si locuintelor individuale. "Nu este corect nici etic fata de cei care locuiesc la case. Pierderea de caldura este mai mare in acest caz pentru ca aici este vorba de patru pereti exteriori si nu unul sau doi ca in cazul apartamentelor" a spus directorul general PSC. Referindu-se la finantarile pentru reabilitare termica, Adriana Iftime a spus ca Romania este printre tarile cu cea mai mica suma alocata. Astfel, Germania a cheltuit 23.000 de euro pe apartament, din care numai 8.500 au fost folositi pentru eficientizarea energetica, restul fiind implicati in modernizarea locuintelor. De asemenea, Cehia a cheltuit 6.500 de euro pe an, Letonia 6.400 euro pe an, in timp ce in Romania se acorda 3.000 de euro pe apartament. Directorul general al PSC a precizat ca patronatul va propune ca asociatiile de proprietari sa benefiieze de un consultant sau un specialist care sa ii reprezinte in relatiile cu firmele de constructii, care efectueaza lucrarile de reabilitare termica si acest lucru sa nu mai fie facut de administratorii sau presedintii de bloc.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.