Economic

Daca nu vor fi disponibilizari la CFR, nu vor mai fi bani de salarii

Ziarul de Vrancea
18 sep 2009 752 vizualizări
Declaratia ii apartine lui Constantin Axinia, subsecretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor

Subsecretarul de stat in cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI), Constantin Axinia, a declarat ieri ca daca nu vor fi facute disponibilizari la cele trei companii CFR,nu vor mai fi bani de salarii pentru angajati,adaugind ca plata salariilor s-a intirziat cu aproape o saptamina. "Ceea ce am spus atit eu, cit si ministrul Radu Berceanu s-a adeverit. CFR Marfa are probleme si cu imprumutul sindicalizat si are conturile blocate, iar traficul de marfa a scazut cu 50% fata de anul trecut" a spus Axinia. Acesta a precizat ca plata salariilor catre toti angajatii CFR s-a intirziat cu aproape o saptamina si s-au dat indicatii catre directorii generali ai companiilor sa informeze sindicatele.

10.700 de disponibilizati

De asemenea, Axinia a mentionat ca s-a inaintat o propunere legislativa privind platile compensatorii pentru personalul disponibilizat. Liderii sindicatelor feroviare s-au intilnit in 27 august cu conducerile companiilor CFR Calatori, CFR Infrastructura si CFR Marfa. Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva din Romania, Iulica Mantescu, a declarat, la acel moment, dupa discutiile cu MTI, ca propunerile de disponibilizari la cele trei companii CFR vizeaza un numar de peste 10.700 de persoane, urmind sa aiba loc intilniri separate cu fiecare societate pentru negocieri. Iulian Mantescu a spus, dupa intalnirea cu conducerea CFR Marfa, ca sindicatele feroviare nu vor accepta disponibilizarile daca nu se vor acorda minimum 24 de salarii compensatorii, adaugind ca disponibilizarile ar putea avea loc dupa 1 ianuarie 2010. Pe de alta parte, subsecretarul de stat din Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI), Constantin Axinia, a mentionat ca cele trei companii CFR nu au posibilitatea sa ofere plati compensatorii in cazul restructurarilor de personal.


Trei salarii compensatorii


Radu Berceanu, Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, a declarat ieri ca angajatii CFR disponibilizati ar putea beneficia, legal, intr-o prima faza, de trei salarii compensatorii, iar dupa ce se termina somajul de alte trei. "Exista posibilitatea, dar depinde si de puterea finaciara a Ministerului de Finante si Ministerul Muncii, sa incercam o formula cu niste salarii compensatorii pentru disponibilizatii cailor ferate", a declarat Berceanu. Acesta a precizat ca ar putea fi o suma mica intre unu si trei salarii, intr-o prima faza, si eventual alte trei salarii ar putea fi incasate de acestia dupa noua luni de somaj. "Numai daca nu s-au angajat disponibilizatii CFR vor putea primi esalonat trei cu trei salari, dar nu toate cele sase salarii odata, pentru ca nu avem de unde", a mai precizat Radu Berceanu.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.