Economic

Alesii locali au facut cadou ENET 100 ha de pasune

Doina Ganea
18 sep 2009 1424 vizualizări
Dupa ce ani in sir s-a straduit din rasputeri sa-i convinga de inutilitatea celor 100 ha de pasune de la Bolotesti, executivul local a reusit ieri sa-i faca pe alesii locali sa se lepede de ele

Roasa de datorii pina in prasele, cu toate bunurile amanetate la AVAS, peste ENET a cazut pleasca unui teren de aproape 100 ha. Alesii locali au dat posibilitatea Primariei Focsani sa ofere Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) un imas de aproape 100 de hectare la Bolotesti pentru a recapata terenul din curtea ENET SA, acolo unde se vrea construirea unei noi centrale de cogenerare. Pe pamintul de sub actuala centrala, AVAS a pus sechestru in contul unei datorii in valoare de 5,59 milioane de dolari. Schimbul de terenuri pentru aceste sechestre a intrat aseara in dezbaterea consilierilor care s-au intrebat, si pe buna dreptate, daca se poate pune semnul egal intre cele aproape 100 de hectare de teren de la Bolotesti si hectarul de pamint pe care se afla acum ENET. "Eu daca as avea 100 ha de pasune, m-as gindi foarte bine daca sa le dau la schimb cu un hectar in intravilan. As cauta o alta solutie, pentru ca mie mi se pare ca valoric nu este un schimb echitabil", a fost de parere consilierul PNL Vasile Dobre. La rindul lui, consilierul PD-L Adrian Colin a intrebat , "ipotetic vorbind", daca nu cumva AVAS ar putea sa parceleze cele 100 ha, pe care apoi sa le scoata la vinzare. Directorul SC ENET SA, Valter Popescu, a explicat insa ca acest lucru nu va fi posibil fara acordul Consiliului Local. "Eu inteleg aceasta suspiciune, numai ca legea serviciilor de utilitate publica, 51/2006 prevede la art. 27, alin. B ca bunurile unitatilor de utilitate publica sint protejate, ele neputind fi scoase la vinzare decit cu acordul consilierilor locali", a explicat Valter Popescu.


Pasunea, un ghimpe in coasta executivului


Potrivit proiectului, valoarea totala a terenului pe care se afla ENET cu tot cu imobil este de 1.949.000 lei si potrivit raportului de evaluare valoarea terenului de 99,28 ha de la Bolotesti este de 1.985.500 lei, adica 2 lei/mp. Pasunea de la Bolotesti, adica cele 99,28 ha, a stat in atentia primarului Decebal Bacinschi de multa vreme. Terenul a fost rivnit in repetate rinduri de diferiti oameni de afaceri, locali sau straini si el a facut obiectul multor proiecte de hotarire locale, numai ca acestea s-au izbit pina acum de refuzul alesilor locali de a-l da din mina. Tot felul de pseudo oameni de afaceri au venit cu idei care mai de care mai nastrusnice in ultimii ani pentru a construi acolo ba parc de distractii, ba complex de locuinte, ferme, centre de afaceri si cine mai stie cite investitii, unele mai fistichii decit altele. Nu mai departe de anul trecut, primarul Decebal Bacinschi voia sa "matraseasca" islazul, dupa ce a primit propunerea unui afacerist italian, Giovanni Carpenzano, de a cumpara cele 100 de hectare pentru a cultiva acolo vita de vie si a construi un centru de afaceri. Supus ieri discutiei alesilor locali, proiectul a stirnit citeva controverse, insa el a fost adoptat in cele din urma in unanimitate cu un amendament propus de liderul PD-L Focsani, consilierul Nicu Tanase. "As dori ca in cazul in care ENET nu va primi bani pentru constructia noii centrale, terenul de la Bolotesti sa revina la regimul juridic avut anterior acestui proiect", a spus Nicu Tanase, in consens cu ceilalti alesi locali. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.