Economic

Viticultura vrinceana, o bomba cu ceas

Ziarul de Vrancea
17 sep 2009 1396 vizualizări
Protestul viticultorilor care se va derula vineri, la Focsani, se anunta furtunos u sindicalistii au iesit ieri cu bitele la Paunesti, furiosi ca protestul a fost aminat cu doua zile u Ministrul Agriculturii, Ilie Sirbu, va fi invitat la mitingul de la Focsani, organizat de Propact u liderul sindicalistilor, Ginu Toma, acuza politicienii ca pun presiuni asupra taranilor, ca sa nu mai iasa in strada u de ani de zile politicienii se poticnesc incercind sa emita o lege a viei si vinului pentru viticultorii din Vrancea

Aminarea mitingului viticultorilor programat initial pentru miercuri, a incins spiritele printre podgorenii vrinceni, ei amenintind ca vor veni mai furiosi vineri la Focsani. Ministrul Agriculturii, Ilie Sirbu, va fi invitat si el la mitingul organizat de Propact. Presedintele Ginu Toma a anuntat ca azi va merge la Bucuresti pentru a-l invita oficial pe ministru sa se deplaseze vineri la Focsani, pentru a raspunde nemultumirilor oamenilor. La mitingul de vineri, alaturi de viticultori si-au anuntat sustinerea liderii PNL si PDL. Podgorenii cred ca din cauza legii privind obligatia carnetului de viticultor, ei nu-si mai pot vinde strugurii in piete, ci numai la procesatori. Viticultorii militeaza pentru modificarea Legii viei si vinului, scoaterea vinului de sub acciza, infiintarea unor camere agricole dupa un proiect propriu, aminarea ordinului carnetelor de viticultor si excluderea din lege a ordinului MADR prin care se legalizeaza BFN-urile (bauturile fermentate nedistilate). Sindicalistii se pling ca se fac presiuni asupra lor si au anuntat ca vineri vor iesi in strada peste 800 de persoane, desi initial se anuntasera 2.000.


Sindicalistii au iesit cu bitele la Paunesti


Taranii din Paunesti au iesit ieri cu bitele pe ulite, furiosi ca nu mai merg la mitingul viticultorilor de la Focsani. Ei au fost nemultumiti de aminarea protestului, acuzind initial Propact ""ul de acest lucru. Gheorghe Rogozan, liderul sindicatului taranilor si proprietarilor din Paunesti spune ca era cit pe ce sa fie batut de oameni, aproximativ 80 de sateni fiind la un pas de a pleca spre Focsani sa manifeste pe strazile municipiului resedinta de judet. " M-au amenintat. Erau asa revoltati ca au vrut sa vina cu bitele la Focsani", a povestit Gheorghe Rogozan. Aceeasi situatie de la Paunesti a fost si in Jaristea si Movilita. Modificarea datei mitingului de la Focsani a incins spiritele printre viticultori, care erau pregatiti ca ieri sa marsaluiasca pe principalele bulevarde ale orasului. La Paunesti, Propact are nu mai putin de 1200 de membri, pentru vineri anuntindu-si participarea la miting peste 200 de persoane.


Presiuni asupra podgorenilor


Liderul Propact, GinuToma a atacat toata clasa politica, sustinind ca PNL si PD-L si-au declarat sprijinul la nivel declarativ doar pentru ca urmeaza campania electorala, iar PSD incearca sa blocheze mitingul programat pentru vineri, la orele 11.00. Presedintele Propact crede ca la recomandarea PSD primarii "rosii" interzic viticultorilor sa iasa in strada. Sindicalistii cred ca mitingul lor a fost aminat de miercuri pentru vineri la solicitarea lui Ciprian Nica deoarece deputatul PSD are de depus zilele acestea in Parlament o lege a viei si vinului. Ginu Toma il acuza si pe presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, de neimplicare in rezolvarea problemelor viticultorilor, ba mai mult il acuza ca ii favorizeaza pe procesatori, cei vinovati in opinia viticultorilor, de distrugerea acestui sector agricol in Vrancea. "S-au dat ordine clare in comunele unde PSD are primari, pentru ca lumea sa nu vina la miting. Pina si domnul Nica, de la Panciu, a inceput sa dea telefoane ca sa nu iasa lumea in strada. Il rog pe tovarasul Marian Oprisan sa se gindeasca si la viticultori, nu doar la interesele marilor procesatori", a spus Ginu Toma, aluzie la faptul ca vineri dimineata va avea loc la Directia Agricola Vrancea o intilnire intre viticultori si marii procesatori. O intilnire similara a avut loc in preajma alegerilor din toamna lui 2004, in care, asemenea lui Vladimir Putin, baronul le-a spus marilor procesatori sa mai puna ceva la kilogramul de struguri. Culmea, acestia s-au conformat si au mai pus cam 0,2 lei/kg.



Praf in ochi si gargara pentru viticultori


Pentru schimbarea datei protestului, presedintele Propact il face vinovat pe primarul Focsaniului Decebal Bacinschi, dar da vina si pe jandarmi. "De acum incolo vom avea o pozitie mai nuantata privind jocurile politice pe care le face jandarmeria. De ce? Foarte simplu, pentru ca de saptamina trecuta, deputatul Nica de la Panciu (am zis ca e un deputat care are un var la minister) a sunat multe persoane din anturajul nostru si chiar de la virf de la Federatia viticultorilor ca sa nu facem miting ca rezolva problemele. Aceeasi discutie a fost si ieri (marti n.r.) la Primarie, ca domnul Nica va depune in Parlament un proiect care va rezolva toate problemele viticultorilor. Eu ma bucur ca s-a luat initiativa si acum in doua zile toata lumea depune proiecte. Eu consider ca este praf in ochi si gargara pentru a convinge lumea sa voteze cu ei. A fost o actiune concentrata din partea Primariei Focsani ajutata de catre Jandarmeria Romana probabil printr-o dispozitie a domnului ministru Dan Nica, cel care se pare ca este ruda cu parlamentarul Nica", a declarat Ginu Toma.


"Viticultorii nu au nevoie de legi facute pe genunchi"


Deputatul PSD de Vrancea, Cipiran Nica, se apara insa si neaga orice amestec in miscarea de protest a podgorenilor, dar spune ca acestia au nevoie de legi bune nu de cele concepute cu superficialitate. "Viticultorii vrinceni au dreptul sa protesteze si sa acuze politicile guvernamentale dezastruoase care i-au falimentat in ultimii ani.

Viticultorii nu au nevoie de proiecte politicianiste, facute pe genunchi in doua saptamini doar de dragul campaniei electorale. Viticultorii nu pot fi sprijiniti doar prin miscari de protest fara a le oferi si o solutie concreta, care sa le asigure viitorul. Legea viei si vinului trebuie facuta pentru cele citeva zeci de mii de familii din Vrancea si nu doar pentru citeva sute de proprietari. încrederea pe care mi-au acordat-o vrincenii nu imi permite sa compun o lege din 7 articole doar pentru a ma lauda ca i-am sprijinit pe viticultori", a precizat Nica, facind aluzie la o modificare legislativa la legea viei si vinului propusa de liberali. Cit priveste legea pregatita de PSD sa intre zilele acestea in Parlament, despre care a vorbit liderul Propact, Ginu Toma, parlamentarul Ciprian Nica recunoaste oarecum paternitatea proiectului. "Am realizat un proiect de lege pe care l-am depus spre avizare la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Legea viei si vinului trebuie facuta pentru podgoreni si, din acest motiv, am invitat Sindicatul Propact, Federatia Viticultorul, asociatiile si cooperativele vrincene sa imi transmita propuneri de modificare a legislatiei actuale. Demersul meu a fost inteles, iar viticultorii mi-au inaintat propuneri concrete, pe care nu mi le-am insusit niciodata si care sint cuprinse in proiectul legislativ. Modificarile legislative le-am anuntat deja la intilnirile pe care le-am avut cu podgorenii si urmaresc simplificarea comercializarii vinului, a schimbarii regimului de depozitare", a mai explicat Ciprian Nica.


Cind vor fi si viticultorii "pe primul loc"?


Liberalii cer celor de la conducerea judetului sa isi aminteasca de promisiunile din campanie si sa demonstreze ca intr-adevar pun vrincenii pe primul loc, dupa cum a sunat un anumit slogan politic din campanie. Deputatul Nini Sapunaru, care s-a alaturat manifestului Propact, Federatiei Viticultorilor si al simplilor podgoreni, il trimite pe Marian Oprisan intre rindurile cu vita-de-vie sa vada cum se desfasoara campania agricola si cum munca de peste an se vinde pe un pumn de marunti. "Toata lumea stie ca acum podgoreanul este intr-o situatie critica. Vinul de anul trecut nu s-a vindut si budanele sint inca pline, via trebuie culeasa si strugurii nu se vind cu un pret care sa asigure macar cheltuiala facuta. Este clar ca in disputa intre micii producatori si integratori lupta este inegala. Micii proprietari de vii sint divizati, sint macinati de orgolii si dispute, sint dezorganizati, si dupa ce ani la rind nu i-a ajutat nimeni, le vine foarte greu sa creada ca de problemele lor este interesat cineva. De partea cealalta stau integratorii, firme mari organizate in concerne, care detinind monopolul, dicteaza si influenteaza atit piata cit si responsabilii oficiali, care speculeaza saracia, neincrederea si lipsa de organizare a micului producator, care compara pretul vinului de import cu pretul vinului produs din strugurii nostri si care nu inteleg ca pentru podgorean pamintul lucrat, via este viata, este mostenirea si soarta lui, este unica sursa de existenta", a declarat Sapunaru, cu atingere directa la refuzul oficialitatilor de a da aviz de manifestatii pentru viticultori si Propact.


Viticultorilor le-a ajuns cutitul la os


Pina la urma, se pare ca protestele podgorenilor se vor derula miine in speranta grabirii adoptarii unei legi a viei si vinului. In acest moment, cultivatorii de vita-de-vie care nu au carnete de viticultori nu au acces in piete, strugurii lor fiind preluati de intermediari care ii vind la preturi de pina la trei ori mai mult. "Am vorbit cu un viticultor de la Timboiesti, care imi spunea: «domnule primar, nu ne-a ajuns cutitul la os, ne-a intrat deja adinc». Noi nu avem acces pe nici o piata din Tara Romaneasca sa ne vindem strugurii! Nu avem acces la nici o masa, la nici o taraba pentru ca exista o increngatura intre samsari, sefi de piete, administratiile locale care administreaza pietele si politie. Este inadmisibil. Am trait o amaraciune in Sibiu, n-ai loc in piata, iti da voie sa-ti desfaci produsul la en-gros, linga piata, cu 8 mii de lei, si peste gard se vinde produsul cu 25-30 mii de lei, produsul tau. Tu ca producator vezi ca samsarul vinde produsul tau de 3 ori mai mult", a declarat Valerica Zamfirescu, primarul din Slobozia Bradului. Protestul viticultorilor se va derula miine incepind cu orele 11.00 la Focsani. (Doina GANEA, Iulia CRETU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 18 ore, 29 minute, 29 secunde
Cine l-a mai vazut pe DEPUTATUL nostru de Panciu, de valea Susitei, de la alegeri incoace trecand prin vreo comuna? Sa scrie si sa informeze partidul ca a uitat de alegatorii sai si, bune mersi, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.