Economic

Viticultorii organizeaza un miting de protest miercuri

Doina Ganea
15 sep 2009 884 vizualizări
Podgorenii vrinceni contesta ordinele ministrului Agriculturii privind bauturile fermentate nedistilate si infiintarea carnetelor de viticultori

Federatia Agricultorilor si Sindicatul Taranilor si Proprietarilor Romani Propact Vrancea invita miine pe toti cei carora le pasa de viticultura sa participe la mitingul de protest care incepe la orele 11.00 din cartierul Sud al Focsaniului. Mitingul viticultorilor de miercuri a stirnit unele reactii in plan politic din cauza alaturarii celor din PNL de Propact. Totul a pornit de la niste fluturasi cu sigla PNL distribuiti duminica in tirgul de la Dumbraveni, prin care oamenii erau indemnati sa participe la protest. "Noi am invitat pe toata lumea, indiferent de partid. Sa vina toti sa ni se alature. Nu sintem nici cu unii, nici cu altii, ci numai cu viticultorii", a declarat Ginu Toma, presedintele Propact. El a spus ca protestul se vrea a fi o lectie data politicienilor din judet care nu s-au implicat pina acum in salvarea viticulturii vrincene. Mai mult, liderul Propact a anuntat ca la miting va fi scandat numele unui deputat vrincean care provine dintr-un important bazin viticol si care a incercat sa faca presiuni asupra unor primari si podgoreni ca sa nu lase oamenii sa participe la miting. "Dl deputat care are si o ruda ministru se va bucura de toata atentia noastra", a spus Ginu Toma, facind aluzie la deputatul PSD Ciprian Nica. Viticultorii militeaza pentru modificarea Legii viei si vinului, scoaterea vinului de sub acciza, infiintarea unor camere agricole dupa un proiect propriu al fermierilor, eliminarea carnetelor de viticultor si excluderea din lege a ordinului MADR prin care se legalizeaza BFN-urile (bauturile fermentate nedistilate). Acestea din urma, in opinia podgorenilor vrinceni, nu sint altceva decit fostele BFL-uri (bauturile fermentate linistit) scoase in afara legii de curind, tot la propunerea viticultorilor. "Noi am contestat saptamina trecuta in instanta atit ordinul dat privind infiintarea carnetelor de viticultori care obliga podgorenii sa faca cadou productiile de struguri marilor procesatori si norma 554/10. 08. 2009 privind BFN-urile. Este practic, aceeasi Marie cu alta palarie. Marii procesatori iau astfel vin vrac din Spania sau Chile si scot pe poarta fabricii vin cu etichete din Vrancea. Sau asa cum am vazut zilele trecute la un mare procesator, i-au intrat pe poarta fabricii trei cisterne cu glucoza. Pai, asta inseamna ca s-au cules strugurii cruzi si este nevoie de indulcitor", a mai precizat Ginu Toma. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.