Economic

Trei depozite ale Comcereal, licentiate in programul Primul Siloz

Ciprian Fânaru
10 sep 2009 1810 vizualizări
Capacitatea de inmagazinare a depozitelor din Focsani, Ciorasti si Padureni este de 9.000 de tone

31 de depozite au primit, pina pe 2 septembrie a.c., licente de depozit pentru semintele de consum pentru programul "Primul Siloz". Capacitatea totala de depozitare este de aproape 1,25 milioane de tone. Conform datelor oferite de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), pina pe 5 august, data limita de depunere a cererilor pentru acordarea licentelor de depozit, au fost depuse 270 de cereri pentru licentierea depozitelor pentru seminte de consum pentru o capacitate de depozitare de 5.352.347 tone, din care silozuri "" 3.261.492 tone, si magazii "" 2.090.855 tone. Procesul de licentiere va continua, rapoartele de audit din teritoriu fiind analizate si actualizate saptaminal de Comisia constituita la nivelul ministerului. Printre cei 14 operatori economici licentiati la data de 24 august 2009 se regaseste si Comcereal SA Vrancea. Cele trei depozite licentiate de ministerul de resort sint la Focsani, Ciorasti si cel de la Padureni. Capacitatea totala pentru care s-a acordat licenta este de 9.000 de tone. Preturile de despagubire ale semintelor de consum stabilite saptaminal in sedintele Comisiei pentru acordarea licentelor de depozit au fost, in saptamina 31 august - 6 septembrie 2009, de 0,50 lei/kg la griul de consum, 0,34 lei/kg la orz (malt), 0,47 lei/kg la porumbul de consum, 0,75 lei/kg la floarea-soarelui si 1 leu/kg, la rapita si la soia.


Cum functioneaza programul Primul Siloz


Un agricultor care are, spre exemplu, 100 de tone de griu si va merge sa-l depoziteze intr-un siloz autorizat va primi in schimb un certificat, pe care va fi notata cantitatea depusa si caracteristicile tehnice specifice produsului. La un pret mediu de 100 euro pe tona de griu, de exemplu, certificatul se va ridica la 10.000 de euro. Fermierul se poate duce apoi cu documentul la una dintre bancile care au acceptat sa intre in acest program si sa solicite pina la 70% din cei 10.000 de euro. In functie de necesitati, poate sa foloseasca banii pentru a relua ciclul de productie sau poate sa-si achizitioneze utilaje agricole. Certificatul de depozit este valabil un an de zile, timp in care agricultorul poate astepta cresterea preturilor la produsele agricole, pe care le poate vinde si astfel sa-si plateasca creditul la banca. Unul dintre avantajele programului e facilitarea accesului la credite, dar dobinzile sint prea mari pentru micii producatori, care isi acopera cu greu cheltuielile de productie. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.