Economic

Francezii au venit sa ne admire podgoriile

Ciprian Fânaru
29 aug 2009 1050 vizualizări
Oficiul Judetean de Consultanta Agricola si cooperativele viti-vincole au intermediat vizita de la finalul acestei saptamini a unei delegatii de specialisti in agricultura din Franta u vizita include degustari de vinuri, vizitarea unor ferme dar si a obiectivelor turistice din judetul nostru

Focsaniul a gazduit ieri o degustare speciala de vinuri pentru francezi. Ziua de vineri a fost prima petrecuta de reprezentantii Camerei Agricole din regiunea Jura - sud-estul Frantei, in judetul nostru. Specialistii din Hexagon se afla in Vrancea pentru a stabili contacte cu producatorii autohtoni, in timp ce reprezentantii Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) Vrancea spun ca prin astfel de vizite se doreste si promovarea vinurilor vrincene. Conducatorul delegatiei franceze, vicepresedinte al Camerei Agricole din Jura, le-a spus omologilor sai din Vrancea ca intentoneaza sa viziteze ferme de crestere a animalelor, de cereale si in special pe cele de vita de vie. Francezul a precizat ca este reprezentantul agricultorilor din zona respectiva, unde 2000 ha, adica toate dealurile, sint acoperite cu vita de vie. Acesta a confirmat faptul ca in Franta strugurii s-au cules mai devreme si ca recolta estimata este una foarte buna. Directorul coordonator al OJCA, Rodica Badiu, a promis ca ii va prezenta pe francezi mai multor podgoreni de renume din judet, in vreme ce consilierul Carmen Popescu si-a exprimat speranta ca unitatea se va transforma in Camera Agricola, exact ca in tara vizitatorilor. La intilnire au luat parte si reprezentanti ai celor opt cooperative viti-vinicole din Vrancea, care au adus cu ei cele mai bune vinuri. Constantin Stanescu, presedintele Cooperativei "Plaiul" Faraoanele si al Uniunii de ramura vitivinicola, a dat startul la degustare, prezentindu-le oaspetilor soiul alb Chardonnay. Sfirsitul de saptamina este unul mai mult decit incarcat pentru delegatia franceza. Ieri, aceasta a degustat vinuri in podgoriile Panciu, Odobesti si Cotesti, a vizitat o ferma zootehnica de vaci de lapte la Batinesti, comuna Tifesti, dar si o exploatatie viti-vinicola a societatii Tenuta Odobesti, construita cu fonduri Sapard. Ultimul obiectiv al zilei a fost exploatatia privata din Jaristea, proprietatea lui Alexandru Cotea. Astazi, specialistii "cocosului galic" au in program o vizita la piata din Focsani, apoi una la exploatatiile individuale legumicole, mai exact sere moderne de la Biliesti. Incepind cu ora prinzului, ne vom lauda in fata francezilor cu partea montana a judetului, unde acestia vor vedea tirgul de produse traditionale si mestesugaresti de la Naruja. Periplul va continua la muzeul etnografic de la Paltin, urmat de o discutie la Lepsa cu specialisti de la Directia Silvica, despre fondul forestier si cel de vinatoare. Pastravaria nu va nici ea ratata de musafiri, iar dupa un prinz traditional, acestia vor vedea rezervatia Cheile Tisitei si Cascada Putnei. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.