Economic

Masurile 121 si 123 din PNDR, deschise din august

Ciprian Fânaru
19 aug 2009 976 vizualizări
In aceasta luna puteti depune iar proiecte pentru bani europeni u fie ca doriti sa achizitionati un utilaj agricol, sa va modernizati ferma sau sa o extindeti, acum aveti din nou posibilitatea sa accesati fonduri europene si de la stat

In aceasta luna vor fi deschise noi sesiuni de depunere de cereri de proiecte pentru Masura 121 "" Modernizarea exploatatiilor agricole si pentru Masura 123 "" Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Astfel, pentru Masura 121, perioada de depunere a proiectelor va fi 24 august - 18 septembrie 2009. Fondurile alocate acestei sesiuni sint de 161.273.139,60 euro, iar suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect din cadrul Masurii 121 este de 2.000.000 de euro. Pentru Masura 121 au fost deschise pina in prezent patru sesiuni de licitatie si selectie, in cadrul carora au fost depuse 3.581 de proiecte cu o valoare publica de 984.814.381 euro, potrivit datelor prezentate de ministrul Agriculturii. Dintre acestea, au fost selectate 1.308 proiecte, cu o valoare publica de 393.346.094 euro si contractate 1.255 proiecte, cu o valoare publica de 351.537.509 euro.


Bani pentru utilaje agricole


Pentru Masura 123, perioada de depunere a proiectelor este 17 august -11 septembrie 2009. Fondurile disponibile in aceasta sesiune, a opta deschisa pina in prezent, sint de 74.779.642,80 euro, iar suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect din cadrul Masurii 123 este de 3.000.000 de euro. Masura 123 se incadreaza in Axa I "" "Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic" si are ca obiective principale introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee pentru obtinerea de noi produse agricole si forestiere competitive, adaptarea intreprinderilor la noile standarde comunitare atit in etapa de procesare cit si in cea de distributie a produselor obtinute, imbunatatirea veniturilor intreprinderilor sprijinite prin cresterea valorii adaugate a produselor agricole si cresterea valorii adaugate a produselor forestiere, precum si a eficientei economice a activitatii microintreprinderilor, prin dezvoltarea si modernizarea echipamentelor, proceselor si tehnologiilor de prelucrare. Potrivit specialistilor APDRP, finantarea cu bani europeni a investitiilor se face in urma depunerii unei cereri de finantare impreuna cu documentatia aferenta respectivei investitii. Astfel, potentialul beneficiar al finantarii nerambursabile va depune aceste documente la Oficiul Judetean pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Vrancea. Termenele limita de depunere sint 18 septembrie ora 12.00, pentru Masura 121 si 11 septembrie, ora 12, pentru Masura 123. Procentul de cofinantare este cuprins intre 25% si 50% din valoarea totala eligibila a proiectului. Detalii despre modul de accesare si intocmire a proiectelor sint descrise in ghidurile solicitantului, disponibile pe pagina de web www.apdrp.ro. (Ciprian FANARU)


Fermierii pot obtine finantare prin mai multe "masuri" PNDR


Fermierii vrinceni pot lua bani "europeni" prin mai multe masuri simultan, sau cel putin isi pot creste sansele de accesare a fondurilor, depunind mai multe proiecte. Potrivit unei Hotariri de Guvern adoptata la inceputul acestei luni, solicitantii fondurilor europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) vor avea posibilitatea de a depune in acelasi timp mai multe proiecte pentru masuri diferite din cadrul PNDR, pentru a fi cofinantate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Potrivit actului normativ, un solicitant va putea, de asemenea, sa depuna proiecte pentru a fi cofinantate din FEADR si in situatia in care are in derulare proiecte de investitii diferite, finantate prin Programul SAPARD. Reamintim ca luna trecuta Comisia Europeana a decis reluarea transferurilor de fonduri catre Romania in cadrul programului SAPARD, dupa ce platile fusesera suspendate in urma cu un an. Prin aceeasi Hotarire, executivul da posibilitatea finantarii sistemelor de irigatii prin PNDR. Prin urmare, proiectele care au ca obiect amenajari de imbunatatiri funciare realizate pe domeniul public sau privat si pentru care proprietarul sau administratorul acestora asigura accesul liber la infrastructura realizata vor putea fi finantate tot prin PNDR. Pentru proiectele din aceasta categorie, finantarea publica nerambursabila e de 100% din totalul cheltuielilor eligibile. (C. F.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.