Economic

Prima Casa vinduta in Vrancea a costat 50.000 euro

Mihaela Beșleagă
13 aug 2009 2770 vizualizări
Este vorba despre un apartament de trei camere, achizitionat de un cuplu de tineri focsaneni u tinerii care vor sa cumpere o prima locuinta cu garantie de la stat cauta apartamente ieftine, cu doua camere u pentru a putea lua un credit ipotecar de 60.000 de euro este nevoie de un salariu minim de 3.000 de lei u daca programul va face cu ochiul, trebuie sa luati in calcul si costurile suplimentare, de minim 1.500 euro pentru intocmirea documentatiei, la care se adauga avansul de 5% din valoarea locuintei u in plus, cumparatorul are de achitat trei taxe si sapte comisioane, dar si o asigurare obligatorie a locuintei u printre avantaje se numara dobinzile mai mici decit la un credit ipotecar si faptul ca statul plateste ratele in caz de restante, urmind sa recupereze debitul de la cumparator u profilul cumparatorului Prima Casa este: tinar cu venituri medii

"Prima Casa" face cu ochiul si nu prea vrincenilor. Menit sa impulsioneze piata imobiliara, programul merge deocamdata la ralanti. Multi sint cei interesati, atrasi de noutatea si posibilele avantaje pentru a achizitiona mult visata casa, insa putini sint cei care merg mai departe si isi depun actele. In Vrancea s-a cumparat deja si Prima Casa, un apartament "second" de trei camere, care a costat proprietarii 53.000 euro. Alte dosare au primit girul Fondului National de Garantare si asteapta punerea la dispozitie a creditului. Pina in acest moment, la nivel national s-au depus 300 de dosare pentru obtinerea unui credit in cadrul programului, care asteapta verdictul bancilor si a Fondului. Conform datelor furnizate de Fondul National de Garantare, cele mai multe cereri sint pentru apartamente de doua si trei camere, in valoare de circa 40.000 euro, in provincie. Cei mai interesati de cumpararea unei case sint tinerii cu venituri medii, care vor sa-si achizitioneze prima locuinta cu o garantie din partea statului, in limita a 60.000 de euro.


"Prima Casa" a devenit realitate si pentru un cuplu de tineri din Focsani. Acestia si-au achizitionat deja prin intermediul programului lansat de Guvern o locuinta. Apartamentul de trei camere a costat 53.000 euro, dupa cum ne-a relatat un agent imobiliar din oras. Cu toate acestea, "grosul" doritorilor se invirte in jurul apartamentelor de doua camere, care sa nu sara de 40.000 euro. "Sint multi interesati de acest program, in general tineri, dar la venituri putini se incadreaza. Multi insa nici nu stiu prea multe despre conditii. Cei mai multi isi doresc un apartament cu doua camere, intre maxim 35-40.000 euro", a spus Daniel Secalus, agent imobiliar la firma Avantaje. Nu doar locuintele vechi au cautare, ci si cele "la cheie". Alti doi tineri asteapta aprobarea dosarului pentru achizitionarea unor locuinte noi cu credite pe un termen de peste 20 de ani. Este vorba despre o garsoniera de 42 mp, la 34.500 euro, si un apartament de doua camere, la 44.500 euro. "Sint doua dosare a unor tineri, in jur de 30 de ani, care au primit raspuns favorabil de la Fondul de Garantare si asteapta aprobarea creditului din partea bancii. Cred ca este o relansarea a domeniului imobiliar, de cind s-a dat drumul la program, chiar se cunoaste", ne-a declarat Daniela Gheorghita, consultant imobiliar la agentia New Land. In schimb, si proprietarii au mai pus la pret, in speranta unui venit mai mare pe timp de criza.


Salariu de minim 3.000 lei pentru un credit de 60.000 euro


La banci, oamenii vin in continuare sa se intereseze de conditii si au parte si de o simulare pe calculator pentru a vedea daca se incadreaza si pentru ce perioada, pentru contractarea unui credit ipotecar Prima Casa. "Exista o lista pe care se fac inscrieri, oamenii vin sa se intereseze de conditii si se poate face si o simulare. Majoritatea celor care se intereseaza sint oameni cu venituri medii, cei cu venituri mici fug de Prima Casa", a spus reprezentantul filialei unei banci din Focsani. în conditiile actuale de creditare, pentru a putea lua un credit ipotecar de 60.000 de euro este nevoie de un salariu minim de 3.000 de lei in cazul persoanelor necasatorite si de 3.100 de lei in cazul celor casatorite. Salariul minim cerut de banci in conditiile actuale poate urca insa pina la 3.800 de lei, respectiv 4.000 de lei. Multi potentiali cumparatori stau insa deocamdata deoparte si din cauza ca preturile apartamentelor sint in continuare mari, cu toate ca recesiunea a mai taiat din avintul vinzatorilor. Mai mult, incurajati ca Prima Casa va fi o relansare a acordarii creditelor, multi proprietari tin la pret. In zadar insa. "S-au interesat mai ales tinerii, insa exista in continuare o neconcordanta intre preturile mari ale locuintelor si ofertele bancilor. Daca vinzatorii nu vor sa scada acum macar cu 10% preturile vor fi obligati sa scada mai tirziu", a spus Gheorghe Nedelcu, de la agentia imobiliara "Panoramic". "Preturile vor mai scadea. Acum, chiar daca proprietarii apartamentelor vechi nu vor sa mai lase din preturi, gindindu-se ca oamenii primesc credite si pot sa cumpere, vor vedea ca nu este asa", este de parere si Daniel Secalus, de la Avantaje.


Prima Casa, primele taxe


O alta problema ar fi vraful de documente necesare pentru alcatuirea dosarului, dar si costurile suplimentare implicate. Pe linga avansul de 5% din valoarea locuintei, viitorul cumparator trebuie sa mai aiba pregatiti cel putin 1.500 euro, necesari pentru expertiza locuintei care urmeaza sa fie cumparata, dar si pentru taxele notariale pentru autentificarea actelor imobilului, de vinzare-cumparare, si a unui contract de ipoteca. Cumparatorul unui apartament din programul Prima Casa are de achitat trei taxe si sapte comisioane. De asemenea, persoanele care doresc sa intre in program se obliga sa nu instraineze locuinta achizitionata in primii 5 ani de la data dobindirii si, de asemenea, se obliga sa constituie in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor, o ipoteca de rang I asupra locuintei achizitionate. Persoanele care vor cumpara locuinte prin credite garantate de stat vor fi obligate sa asigure casa impotriva tuturor riscurilor si sa desemneze statul ca beneficiar al politei de asigurare, pe toata durata finantarii.


Decit chirie, mai bine rata la casa


Programul guvernamental "Prima Casa" prevede garantarea de catre stat a creditelor ipotecare luate pentru achizitia de case noi, vechi, sau care urmeaza sa fie construite, in limita a 60.000 de euro. Statul garanteaza suma, adica se angajeaza sa despagubeasca el banca daca cel care a luat credit nu plateste ratele, urmind ca statul sa isi recupereze datoria de la respectiva persoana. Printre avantajele programului se numara faptul ca metoda de calculare a dobinzii, comisionul de rambursare anticipata a creditului (care este zero), sau durata maxima a creditului, de 30 de ani, nu se pot modifica. De asemenea, bancherii nu vor putea modifica unilateral contractul de creditare. Seful Executivului a oferit si alte exemple de avantaje. De pilda, in cazul unei persoane care care ia un credit de 50.000 de euro pe o perioada de 25 de ani, in Programul Prima Casa dobinzile vor fi de 41.000 euro pe 25 de ani, fata de 81.000 euro valoarea dobinzilor de pe piata. "Eu cred ca este un program care va avea doua efecte pozitive. în primul rind, romanii care platesc chirie 200-300 de euro azi, de miine vor plati aceiasi bani la chirie si vor avea propria casa", a sustinut premierul Emil Boc.


Ce poti lua cu 60.000 de euro


Daca este vorba despre provincie, suma ajunge, cu exceptia oraselor foarte dezvoltate, pentru o garsoniera, un apartament cu doua camere sau chiar unul cu trei, aflat insa la periferia orasului. In Focsani, de pilda, un apartament de trei camere costa circa 55.000 euro, unul de doua camere intre 35.000-40.000 euro, iar o garsoniera 20.000-30.000 euro. Bancile s-au angajat sa dea prin "Prima Casa" peste 23.000 de imprumuturi anul acesta, fata de 16.000 de credite, cit poate garanta statul. 20 banci s-au inscris in program: Banca Transilvania, Bank Leumi, BRD, ATEbank, Raiffeisen, Volksbank, Millennium, Piraeus, CEC, Bancpost, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Credit Europe Bank, Unicredit Tiriac Bank, OTP Bank, Intesa Sanpaolo, Emporiki, BCR, Garanti Bank si ING.

Doar 3% dintre romani pot accesa "Prima Casa"


Cel mai recent sondaj efectuat de site-ul de recrutare Myjob releva ca un procent nesemnificativ de romani, 3,26%, au veniturile necesare pentru obtinerea unui credit imobiliar in cadrul noului program lansat de Guvern.

In schimb, peste o treime dintre participantii la sondaj, 33,52%, declara ca nu au un salariu atit de mare incit sa beneficieze de "Prima Casa", iar 11,13% nu vor accesa programul pentru ca nu au siguranta jobului actual. Doar 1,29% conteaza pe o marire de salariu pentru a-si putea cumpara o locuinta in acest fel, in timp ce 4% declara ca numai impreuna cu partenerul/a de viata se incadreaza in conditiile impuse de stat si bancile partenere. Totodata, 46,8% dintre respondenti au declarat ca sint nevoiti sa-si schimbe actualul job si cauta un loc de munca. (Mihaela BESLEAGA)


Conditii generale Prima Casa


Beneficiari: persoane fizice care nu detin in proprietate o locuinta, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul in care a fost dobindita si nici nu au in derulare un credit ipotecar

Obiectul creditului: achizitionarea unei locuinte finalizate sau care urmeaza a fi construita

Valoarea creditului: maxim 57.000 euro

Perioada de creditare: minim 10 ani "" maxim 30 ani

Avans: minim 5% din pretul de achizitie al locuintei, daca pretul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 euro; un avans de 3.000 euro, plus diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei si 60.000 de euro, daca pretul acesteia este mai mare de 60.000 de euro

Dobinda: 10 "" 20 ani (inclusiv): EURIBOR la 3 luni A 2,5% ; 20 "" 30 ani: EURIBOR la 3 luni A 2,75%

Taxe si comisioane:

- constituire dosar credit: 0%

- gestiune lunara: 0,1% (la sold)

- evaluarea imobilului: tarif standard, circa 100 euro

- comision de gestiune anuala datorat Fondului de Garantare: 0,37%/sold

- rambursare anticipata: 0%

- comision unic de analiza pentru obtinerea unei promisiuni de garantare de la Fond: 0,15% (aplicat la valoarea promisiunii emise de banca, eliberata in cazul locuintelor ce urmeaza a fi construite)

Garantii:

- ipoteca legala de rang I asupra locuintei finantate prin credit, cesionata in favoarea statului reprezentat de Ministerul Finantelor

- depozit colateral reprezentind contravaloarea primelor 3 rate de dobinda, constituit pe toata durata creditului

Asigurari:

- asigurarea extinsa pentru toate riscurile a imobilului ipotecat, beneficiar fiind statul - obligatorie

Venituri necesare: minim 400 euro/luna

Documente necesare: cererea de credit; declaratia pe propria raspundere autentificata la notar, conform careia titularul nu detine un alt imobil in proprietate, nu are in derulare un credit ipotecar si nici nu a mai achizitionat un alt imobil prin acest program; adeverinta de salariat; copie dupa cartea de munca; fisa fiscala sau declaratia de venit pe anul anterior solicitarii creditului, depuse la Administratia Financiara; actele imobilului (extras din cartea funciara, incheierea de intabulare, contract de vinzare-cumparare, documentatie cadastrala); certificat fiscal de la Primarie.

Principalele etape de parcurs pentru acordarea creditului:

- prezentarea documentatiei complete la banca

- aprobarea creditului si transmiterea dosarului la Fondul National de Garantare in vederea obtinerii garantiei

- analiza dosarului de credit de catre Fondul National de Garantare si comunicarea deciziei de acordare a garantiei

- incheierea si cesionarea in favoarea bancii a politei de asigurare extinsa pentru toate riscurile imobilului finantat prin credit

- incheierea contractului de garantare, a contractului de ipoteca (in favoarea statului roman) si a contractului de credit

- punerea la dispozitie a creditului

- prezentarea extrasului de Carte Funciara, cu ipoteca inscrisa in favoarea statului



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 7 ore, 16 minute, 27 secunde
Avantajele clare ale programului sunt conditiile clare de creditare, scaderea dobanzilor si stabilizarea tinerilor in tara. Primele doua aspecte ar fi in avantajul consumatorilor pe cand ultimul ar citeste integral
, acum 739392 zile, 7 ore, 16 minute, 27 secunde
Am uitat oportunitatile. Ma gandeam ca pe acest model ar putea stabiliza tinerii si comunitatile locale. E posibil ca unele comunitati sa aiba o bonitate (rating ) mai mare decat statul. Intrand ca citeste integral
, acum 739392 zile, 7 ore, 16 minute, 27 secunde
Am aplicat la prima casa, pt o locuinta finalizata in proportie de 70%. Mi-au aprobat creditul, dar banii mi-i da peste un an jumate, cand au considerat ei ca imobilul va fi gata 100%. Pai cine citeste integral
, acum 739392 zile, 7 ore, 16 minute, 27 secunde
Nu m-am prins care-i tzeapa ? Ce anume ai pierdut ? Mi se pare normal sa nu-ti dea banii pentru ca prin acest proiect sunt ajutati tinerii sa cumpere case, ori tu vrei sa cumperi o gramada de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.