Economic

S-a dat startul la depunerea cererilor pentru subventii la motorina

Ciprian Fânaru
8 aug 2009 835 vizualizări
Fermierii considera ca sprijinul este mult prea mic, tinind cont ca statul ofera doar 1 leu din cei 4 lei, cit costa un litru de motorina u cererile se pot depune intre 1 august si 30 octombrie

Detinatorii de suprafete de teren, care insaminteaza in aceasta toamna culturi agricole, primesc un sprijin financiar pentru achizitionarea de motorina, in valoare de 1 litru la hectar, aferent unei cantitati de 39 l/ha. Sprijinul se acorda pe baza adeverintelor pentru motorina, eliberate de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea. Ca sa obtina sprijinul, solicitantii trebuie mai intii sa scrie o cerere pe care sa o depuna apoi la primaria in a carei raza se afla terenul arabil. Cererea trebuie sa fie insotita de copie dupa actul de ideentitate (pentru persoanele fizice), copie dupa certificatul de inregistrare a societatii (persoane juridice), adeverinte de la primaria de care apartin, conform inscrisurilor din Registrul Agricol, cu suprafata de teren exploatata. In cazul in care o persoana infiinteaza culturi agricole pe raza mai multor unitati administrativ teritoriale, trebuie sa formuleze si sa depuna cererile de sprijin la fiecare dintre acestea. Cererile se intocmesc in trei exemplare si, impreuna cu documentele justificative anexate acesteia, se depun la primarii, fiind apoi verificate de reprezentantii DADR Vrancea din teritoriu. Acolo unde DADR nu are specialisti, cererile vor fi verificate de consilierii ori inspectorii agricoli din cadrul autoritatii locale, urmind a fi inscrise in registrul pentru achizitionarea motorinei. De mentionat ca termenul limita pentru folosirea adeverintelor, in scopul achizitionarii motorinei de la furnizori, este 15 noiembrie inclusiv. Important e de asemenea faptul ca banii se dau celor care detin cel putin 1 ha arabil. La un calcul simplu, tinind cont ca motorina costa 4 lei litrul si statul ofera doar un leu, agricultorii trebuie sa puna din buzunar diferenta de 3 lei. Cu toate ca fermierii si-au exprimat in repetate rinduri nemultumirea vizavi de cuantumul sprijinului, valoarea acestuia a ramas aceeasi. Desi teoretic marii fermieri si asociatiile pot beneficia de mai multi bani din subventie deoarece au mai mult teren, realitatea spune ca nici micii nici marii fermieri nu se inghesuie sa incaseze acest ajutor. Un alt aspect deloc de neglijat si care a contribuit la inertia fermierilor legat de Ordinul nr. 29/05.02.09 al MAPDR este faptul ca economia care se face e de doar 39 lei/ha. Aceasta e a doua etapa de depunere a cererilor din acest an, dupa ce pentru campania de primavara solicitarile s-au primit intre 9 februarie si 30 martie. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.