Economic

Proiectul privind ridicarea pragului la SIF intra in dezbaterea Parlamentului

Ziarul de Vrancea
1 aug 2009 958 vizualizări
Consiliul Legislativ a avizat proiectul de lege care vizeaza ridicarea pragului de detinere de 1% la societatile de investitii financiare (SIF), urmind ca ulterior sa fie introdus pe ordinea de zi pentru a fi dezbatut de Parlament, a declarat ieri avocatul Cristian Dutescu.

"In avizul acesta am vazut ca s-a pus accentul pe faptul ca acest proiect de lege este o lege ordinara, nu o lege organica, deci necesita aprobare cu majoritate simpla in Parlament, adica majoritatea celor prezenti", mentioneaza Cristian Dutescu. Avizarea Consiliul Legislativ este o procedura normala, derulata inaintea intrarii proiectelor de lege in dezbaterea Parlamentului. Avizul Consiliului urmareste conformitatea proiectului de lege cu intreg sistemul normativ, pentru a nu intra in contradictie cu alte norme preexistente. "Este deci un fel de control prealabil", explica Dutescu, adaugind ca "acuma urmeaza doar sa fie pus pe ordinea de zi de catre Biroul Permanent". In prima jumatate a sedintei bursiere, dupa anuntul privind avizarea proiectului, actiunile SIF isi accelerasera cresterile pina la 5,22%, in vreme ce restul actiunilor din piata se apreciau cu doar 2,17%. La jumatatea lunii, Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate cu privire la pragul de detinere de 1% din capitalul societatilor de investitii financiare, dupa ce decizia fusese aminata la termenele din 2 iunie, 16 iunie si 7 iulie. Firma Comrimet, unul dintre actionarii SIF Oltenia, a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a pragului de detinere la SIF-uri, in cadrul unui proces pe care il avea cu societatea de investitii, judecat la Tribunalul Dolj. Potrivit legislatiei in vigoare, investitorii nu pot detine mai mult de 1% din actiunile unei societati de investitii financiare (SIF). La sfirsitul anului trecut, Comrimet a dat in judecata SIF Oltenia, dupa ce i-au fost limitate drepturile de vot in cadrul unei adunari generale, la care firma era prezumata a actiona in mod concertat cu omul de afaceri Catalin Chelu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.