Economic

Finantele s-au imprumutat din nou cu 132 milioane de euro

Ziarul de Vrancea
28 iul 2009 858 vizualizări
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras, luni, 556,599 milioane lei (132,4 milioane euro) prin certificate de trezorerie cu discont, scadente la 12 luni, pentru care plateste un randament mediu anual in scadere, de 10,98%, potrivit datelor bancii centrale.

In ultima licitatie de titluri de stat din aceasta luna, Finantele au atras cu 44% mai putin decit valoarea de 1 miliard lei anuntata initial, iar randamentul maxim acceptat a fost de 11% pe an. Bancile au depus cereri de cumparare de 1,482 miliarde lei (352,6 milioane euro), de 2,66 ori mai mult decit a atras ministerul. La sedinta similara din 22 iunie, MFP a vindut titluri de stat cu maturitate la 12 luni de 1,02 miliarde lei (241,84 milioane euro), la un randament mediu anual de 11,22%. In primele sapte luni din 2009, Finantele au atras din piata peste 48 miliarde lei, de aproape patru ori mai mult decit valoarea atrasa in 2008, cind a atras 12,5 miliarde lei. Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, declara recent ca deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,7% din produsul intern brut (PIB), potrivit primelor evaluari, usor sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.