Economic

Prima Casa a intrat in renovare

Ziarul de Vrancea
22 iul 2009 758 vizualizări
Guvernul va aproba actele necesare pentru ca bancile interesate de Prima Casa sa poata da credite

Guvernul va aproba in sedinta din aceasta saptamina actele normative necesare pentru ca toate bancile interesate de Programul "Prima Casa" sa poata acorda credite, potrivit unui comunicat al Executivului. Comunicatul a fost remis la finalul intrevederii care a avut loc ieri, la Palatul Victoria, intre premierul Emil Boc si reprezentantii bancilor care nu au semnat conventia cu Fondul National de Garantare pentru a participa la Programul "Prima Casa". "In urma discutiilor au fost gasite solutii la problemele tehnice ridicate de reprezentantii bancilor, urmind ca acestea sa fie aduse la cunostinta membrilor Cabinetului in cadrul sedintei de Guvern de miercuri (...)", se arata in comunicatul remis de Executiv. La discutiile de la Palatul Victoria au participat reprezentanti ai BCR, UniCredit tiriac, OTP Bank, Bancpost, Raiffeisen, Credit Europe Bank, dar si cei ai Ministerului Finantelor si ai Fondului de Garantare. Bancile implicate in programul "Prima Casa" vor semna, la sfirsitul saptaminii, o noua conventie cu Fondul National de de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), prin care se vor stabili procedurile legale de executare a garantiei. "Au fost clarificate unele aspecte legale, care intereseaza mai putin consumatorul, si au fost lamurite toate punctele care impiedicau Programul. Pentru fiecare punct in parte am gasit un acord si a mai ramas ca unii consilieri juridici sa gaseasca formula legala pentru ca aceste aspecte sa fie puse in aplicare", a spus, vicepresedintele Raiffeisen Bank responsabil cu divizia retail, Razvan Munteanu, dupa intilnirea cu premierul Emil Boc. Potrivit reprezentantului Raiffeisen Bank, bancile vor semna, cel mai probabil pina la finalul acestei saptamini, o noua conventie cu FNGCIMM. "Modificarile nu sint foarte vizibile, dar au fost gasite unele modalitati prin care putem verifica daca imobilul este sau nu asigurat si cum facem sa transferam ipoteca", a mai explicat Munteanu. El a adaugat ca, prin noul document, ipoteca instituita asupra proprietatilor vindute prin "Prima Casa" va fi legala, nu conventionala, asa cum era prevazut in documentul initial. Ipoteca de tip conventional presupune un contract intre parti si le-ar permite bancherilor sa recupereze mai repede banii de la fondul de garantare in cazul executarii silite, in timp ce ipoteca legala presupune ca totul sa se rezolve in instanta, ceea ce face ca bancile sa-si recupereze mai greu banii. Reprezentantii FNGCIMM au primit, de la Ministerul Justitiei, o recomandare in sensul modificarii conventiei initiale pentru a se stabili ipoteca legala, nu conventionala. Modificarile conventiei se vor aplica si contractelor semnate deja de banci, prin incheierea unor acte aditionale.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.