Economic

Liber la impozitul pe veniturile arendasilor

Doina Ganea
17 iul 2009 801 vizualizări
Fermierii si arendasii care obtin venituri din vinzarea produselor agricole trebuie sa plateasca 2% impozit.


Recent a fost publicat Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 190/2009 pentru aprobarea procedurii privind stabilirea si plata impozitului pe veniturile din agricultura realizate prin valorificarea produselor vindute. Din acest motiv oficialii Directiei Generale a Finantelor Publice precizeaza ca, incepind cu 1 ianuarie 2009, persoanele fizice si arendasii persoane fizice care realizeaza venituri din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, catre unitati specializate datoreaza un impozit de 2% din venitul realizat. Nu toti cei care activeaza in domeniul agriculturii trebuie sa plateasca acest impozit. "Nu datoreaza acest impozit persoanele fizice impuse pe baza de norme de venit sau in sistem real, pe baza evidentei contabile in partida simpla. Pentru neimpozitarea acestor venituri, platitorul de venit va solicita persoanei fizice o copie dupa formularul 260 "Decizie de impunere pentru plati anticipate cu titlu de impozit". Impozitul se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venit, prin aplicarea cotei de 2% asupra venitului brut", se arata intr-un comunicat al DGFP. Termenul de plata a impozitului este 25 a lunii urmatoarele celei in care a fost retinut. Impozitul se declara pina la termenul de plata in formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", iar anual, pina la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul fiscal anterior, se completeaza si se depune formularul 205 "Declaratie privind calculul si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.