Economic

Deficitul bugetului de pensii a depasit prognoza pentru intregul an

Ziarul de Vrancea
15 iul 2009 1058 vizualizări
n deficitul a explodat odata cu cresterea pensiilor cu 3% in aprilie n o noua crestere a pensiilor ar urma sa aiba loc in octombrie

Deficitul bugetului de pensii a ajuns la sfirsitul lunii iunie la 1,524 miliarde lei, depasind cu 177 milioane lei nivelul programat pentru intregul an la rectificarea bugetara din aprilie, de 1,347 miliarde lei, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS).

Astfel, incasarile din contributii au insumat in prima jumatate a acestui an 18,1977 miliarde lei, iar cheltuielile cu plata pensiilor au fost de 19,7213 miliarde lei, deficitul bugetului de pensii insumind 1,5236 miliarde lei, arata datele preliminare pe primele sase luni furnizate de CNPAS. "Aceste date nu sunt finale. Pe 25 iulie vom avea centralizarea finala a veniturilor obtinute din contributii pe luna iunie si a cheltuielilor cu plata pensiilor si este posibil sa mai survina mici modificari", a precizat pentru NewsIn purtatorul de cuvint al CNPAS, Angelica Mihail.

Casa Nationala de Pensii a alocat in iunie 3,38 miliarde de lei pentru plata pensiilor, iar deficitul bugetului de pensii a crescut fata de mai cu 277 milioane lei, peste media lunara din perioada ianuarie-mai, de 250 milioane lei. In primele cinci luni, CNPAS a incasat din contributii 15,089 miliarde lei si a cheltuit pe pensii 16,336 miliarde lei.

Potrivit datelor centralizate de CNPAS, deficitul bugetului de pensii a explodat in luna aprilie, cind pensiile s-au majorat cu circa 3%, deficitul crescind numai in aceasta luna cu 521 milioane lei, pina la 848 milioane lei, de la 326 milioane lei la finalul lui martie. "In luna aprilie am inregistrat incasari de 2,8 miliarde lei, comparabile cu cele din aprilie 2008, cind am avut venituri de 2,7 miliarde lei. Cheltuielile, insa, au fost aproape duble in aprilie 2009 fata de luna similara din 2008, acestea crescind de la 1,7 miliarde lei anul trecut, la 3,3 miliarde anul acesta", explica, in 10 iunie, presedintele Casei Nationale de Pensii, Doina Pircalabu.

Sefa CNPAS estima ca, in cazul in care se pastreaza media lunara a deficitului bugetului de pensii din primele cinci luni, s-ar putea ajunge in acest an la un deficit pe pensii mai mare de 700 milioane euro. Astfel, deficitul bugetului de pensii ar urma sa fie de cel putin doua ori mai mare decit deficitul bugetului asigurarilor sociale programat dupa rectificarea bugetara, de 1,347 miliarde lei (313,3 milioane euro, la un curs mediu estimat la 4,3 lei/euro), echivalent cu 0,25% din PIB (estimat la 531,25 miliarde lei). Autoritatile au dat de inteles ca, in cazul in care tendinta se mentine, va fi nevoie de o rectificare bugetara pentru acoperirea deficitului suplimentar la bugetul sistemului public de pensii, insa au dat asigurari ca pensiile vor fi platite. Guvernul s-a angajat sa mareasca pensiile cu inca 2% in octombrie, dupa cresterea de 3% aplicata in aprilie.

Ministrul Muncii, Marian Sirbu, a declarat marti, ca nu s-a luat in discutie aminarea majorarii pensiilor, desi deficitul bugetului de pensii a depasit dupa primul semestru nivelul programat pentru intregul an, si ca va analiza situatia cu Ministrul Finantelor. "Am cerut si eu datele pe primele sase luni de la ANAF, pentru a vedea care sunt veniturile si cheltuielile cu pensiile pe primul semestru, si urmeaza sa fac pina miine (miercuri n.r.) o analiza a situatiei existente", a spus Sirbu. "Voi discuta, de asemenea, cu ministrul Finantelor, pentru a vedea cum se poate acoperi un eventual deficit al pensiilor", a adaugat el, precizind ca nu face alte comentarii pina nu va analiza situatia bugetului de pensii. In ceea ce priveste posibilitatea aminarii pentru o data ulterioara a majorarii pensiilor cu 2%, programata de guvern pentru luna octombrie, ministrul Muncii a afirmat ca: "Pe graficul pe care il avem, nu s-a modificat nimic din punct de vedere politic". El a subliniat, insa, ca este constient ca o noua crestere a pensiilor ar duce la o majorarea suplimentara a deficitului bugetului asigurarilor sociale.

Un alt factor de presiune asupra bugetului de pensii este reprezentat de disponibilizarile de personal realizate de companii, pe fondul crizei economice, care reduc numarul de contribuabili la sistemul public de pensii. Bugetul asigurarilor sociale de stat intra in bugetul general consolidat, iar depasirea nivelului programat vine intr-o perioada in care guvernul sufera costringeri bugetare severe, ca urmare a acordului de finantare cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale.

Astfel, Executivul s-a angajat in fata FMI, in cadrul acordului de finantare in valoare totala de 20 miliarde euro (din care 13 miliarde euro de la FMI), sa se incadreze in anumite tinte de deficit bugetar in fiecare trimestru, astfel incit, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,36 miliarde lei (adica 4,58% din PIB, estimat la 531,3 miliarde lei pentru 2009). Pentru finalul trimestrului II a fost stabilita o tinta de 14,51 miliarde lei (2,73% din PIB), iar pentru trimestru III, de 18,61 miliarde lei (3,5% din PIB). tintele sunt fixate pentru bugetul general consolidat. In 1 iulie, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, declara ca, potrivit primelor evaluari, deficitul bugetar a ajuns dupa primele sase luni din acest an la 2,7% din PIB, usor sub tinta trimestriala convenita cu FMI.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.