Economic

Prima casa a scazut preturile apartamentelor cu trei camere

Ziarul de Vrancea
15 iul 2009 931 vizualizări
n acestea s-au ieftinit cu 13,5% in trimestrul doi n au aparut si oferte de vinzare a unor apartamente cu trei camere la preturi sub 60.000 euro

Programul "Prima casa" a scazut, in cel de-al doilea trimestru al acestui an, preturile apartamentelor de trei camere din tara, cu o medie de 13,5%, ceea ce reprezinta 11.000-12.000 de euro, fata de primele trei luni ale anului, potrivit unui studiu efectuat de site-ul imobiliare.ro. "In ciuda unor semne de revenire a pietei in luna mai, tendinta de scadere este evidenta si in trimestrul al doilea, in toate orasele mari din tara. Dupa luni de asteptare fara rezultate concrete, foarte multi proprietari isi pun acum sperante in programul guvernamental Prima Casa si stabilesc preturile astfel incit, in urma negocierilor aferente, apartamentele lor sa se poata califica. Nu trebuie sa ne surprinda faptul ca in toate orasele mari din tara, inclusiv in Bucuresti, exista pe piata chiar si apartamente cu trei camere la 60.000 euro, lucru greu de imaginat in urma cu un an", a declarat directorul general al site-ului imobiliare.ro, Adrian Erimescu.

Astfel, potrivit analizei realizate de acest site, in Bucuresti, preturile de strigare cerute de vinzatori pentru un apartament cu trei camere situat in blocurile construite inainte de Revolutie au scazut simtitor in al doilea trimestru al anului, cu 21% fata de primul trimestru, coborind de la o medie de 1.549 euro/mp, inregistrata la inceputul lunii aprilie, pina la 1.225 euro/mp la sfirsitul lui iunie. Astfel, pentru un apartament cu trei camere de 71 mp din Bucuresti se cerea, in medie, 87.000 euro. Pe fondul lipsei cererii, pretul de tranzactionare a coborit insa considerabil sub aceasta valoare. in cartiere precum Titan, Berceni, Brincoveanu sau Drumul Taberei exista oferte pentru apartamente cu trei camere care se califica chiar si in programul Prima Casa, adica ajung pina la 60.000 de euro.

Piata imobiliara din Brasov a inregistrat, de asemenea, scaderi de 14%, in timp ce, la sfirsitul trimestrului doi, pentru un apartament cu trei camere, agentiile imobiliare si proprietarii cereau un pret mediu de 933 euro/mp, pretul mediu cerut la sfirsitul lunii iunie pentru un apartament cu trei camere cu o suprafata medie de 75 mp a ajuns la 70.000 euro. in zone precum Tractorul, Astra sau Calea Bucuresti, exista pe piata numeroase oferte garantate de agentiile imobiliare pe care beneficiarii programului "Prima Casa" le pot avea in vedere.

De asemenea, preturile de strigare pentru apartamentele cu trei camere au scazut in trimestrul doi cu 11% si in Cluj-Napoca, in ciuda unei aprecieri semnificative inregistrata pe parcursul lunii mai la aceasta categorie rezidentiala. Asadar, la sfirsitul lunii iunie, pretul mediu cerut de vinzatori pentru un astfel de apartament a ajuns la 72.000 euro, valoarea ceruta pentru un metru patrat fiind de 1.108 euro. Oferte mai scazute in Cluj-Napoca pot fi gasite in zone precum Gheorgheni sau Marasti.

In Constanta, daca in primul trimestru ritmul de scadere a fost foarte lent comparativ cu celelalte orase, lunile mai si iunie au fost dinamice. Astfel, la sfirsitul trimestrului doi, pretul mediu de strigare pentru un apartament cu trei camere cu o suprafata de 70 metri patrati, construit inainte de 1990 a scazut cu 19%, pina la 65.000 euro, rezultind un pret mediu pe metrul patrat de 929 euro. Apartamentele cu trei camere din Constanta pregatite sa devina "Prima Casa" au un pret de tranzactionare considerabil mai mic.

In orasul Iasi, ritmul de scadere al preturilor, manifestat accentuat in primele luni ale anului, a incetinit in trimestrul doi. Astfel, daca la inceputul intervalului analizat, adica in luna aprilie, pretul mediu cerut pentru un apartament cu trei camere era de 72.000 euro, la sfirsitul lunii iunie, pretul mediu cerut pentru acelasi tip de proprietate coborit la 65.000 euro (929 euro/mp), in scadere cu 8%. Chiar si in aceste conditii, cererea este in continuare foarte redusa. Apartamentele cele mai ieftine din Iasi se afla in zonele Tatarasi, Nicolina sau Dacia.

Totodata, in Timisoara, preturile au continuat sa scada pe parcursul trimestrului doi din acest an, cu pina la 8%, pretul mediu de strigare pentru un apartament cu trei camere cu o suprafata de 70 mp, amplasat in blocurile construite inainte de 1990, a coborit, la finalul lunii iunie, pina la valoarea de 70.000 euro si a atins pentru prima data in acest an pragul psihologic de 1.000 euro/mp. Ttendinta de scadere s-a generalizat odata cu intensificarea discutiilor despre programul Prima Casa.

Siteul-ul a fost lansat in ianuarie 2000. Portalul a depasit de curind pragul de 13 000 de vizitatori unici pe zi si cuprinde cea mai mare baza de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel national. Potrivit unor analisti imobiliari chestionati de NewsIn, unul dintre efectele programului "Prima casa" a fost cresterea cu pina la 5-10% a pretului la locuintele vechi estimate la mai putin de 60.000 de euro.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.