Economic

Acordul pentru Nabucco ar putea fi semnat astazi

Ziarul de Vrancea
13 iul 2009 836 vizualizări
Comisia Europeana e increzatoare ca acordul interguvernamental pentru Nabucco va fi semnat luni si ca va contribui la cresterea independentei energetice a Romaniei, a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvint CE, Ferran Tarradellas.

"Comisia Europeana e increzatoare ca acordul interguvernamental va fi semnat luni la Ankara si consideram ca acest lucru va fi foarte pozitiv nu doar pentru UE, ci si pentru tari precum Romania, care sint dependente de un singur furnizor de gaz. Nabucco va furniza pietei romanesti gaz din tari si pe rute alternative", a spus Tarradellas.

Dupa vizitarea unor santiere de pe Autostrada Bucuresti-Brasov, presedintele Traian Basescu a anuntat ca isi amina restul vizitelor programate vineri pentru saptamina viitoare, pentru ca "au aparut niste probleme in acordul interguvernamental Nabucco ce se semneaza luni in Turcia".

Directorul general al transportatorului national de gaze, Transgaz, Ioan Rusu, a declarat vineri agentiei NewsIn ca nu are cunostinta despre posibile probleme in privinta semnarii acordului interguvernamental pentru Nabucco. "Eu voi participa luni, la Ankara, intrucit Transgaz este unul dintre actionarii Nabucco. Nu stiu sa fii aparut probleme. Fiind un acord interguvernamental, este o actiune a Guvernului Romaniei, este institutia care stie daca s-a intimplat ceva", a spus Ioan Rusu.

Acordul interguvernamental, care defineste cadrul legal si conditiile de tranzit prin cele cinci tari - Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria - va permite investitorilor sa ceara credite pentru constructia conductei si companiilor energetice sa semneze contracte pe termen lung cu consortiul Nabucco, din care fac parte Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria), OMV (Austria), Mol (Ungaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Constructia conductei de 3.300 km ar urma sa inceapa in 2011, iar costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro.

Acordul va fi semnat doar intre guvernele celor cinci tari de tranzit, dar la ceremonia de la Ankara vor participa si reprezentanti din Azerbaijan, Georgia, Turkmenistan, Egipt, precum si presedintele CE, Jose Manuel Barroso si trimisul special al guvernului SUA in probleme de energie in Asia Centrala si Caucaz - Richard Morningstar.

Turcia a blocat pina recent acest acord interguvernamental, solicitind ca 15% din gazele transportate de Nabucco sa revina pietei interne turce. Turcia depinde in proportie de 65% de importurile de gaz din Rusia. Garantii privind securitatea aprovizionarii cu gaze urmau sa fie incluse in acord, insa fara procentajul vizat de turci. In schimb, Turcia va beneficia de taxe de tranzit mai mari decit celelalte tari prin care va trece conducta. "Acordul prevede principiul ca taxele sa fie distribuite in functie de lungimea gazoductului pe teritoriul fiecarei tari (...) Cum Turcia va avea aproape 2.000 dintre cei 3.300 de kilometri ai gazoductului, va primi 60% dintre taxe, adica intre 400 si 450 de milioane de euro pe an", a declarat un diplomat turc pentru AFP.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.