Economic

Cel mai mic rulaj pe bursa din ultimii cinci ani

Ziarul de Vrancea
13 iul 2009 1089 vizualizări
In ultima saptamina, cea mai mare parte a tranzactiilor a fost reprezentata de obligatiuni si titluri de stat n au amortit si tranzactiile cu titluri ale SIF n analistii recomanda investitii pe termen lung

Indicii Bursei de la Bucuresti au incheiat ultima saptamina in scadere, piata coborind pe ansamblu cu aproape 3%, pe cea mai redusa lichiditate de pe sectorul de actiuni din ultimii 4 ani si 10 luni, analistii fiind de parere ca investitorii asteapta confirmarea unei tendinte. O lichiditate mai scazuta pe sectorul actiunilor a mai fost inregistrata in ultima saptamina din decembrie 2008, dar reprezinta o exceptie, intrucit au fost doar doua sedinte de tranzactionare. In schimb, un rulaj mai mic pentru saptaminile cu cinci zile de tranzactionare nu a mai fost atins din septembrie 2004. "Piata bursiera romaneasca si-a epuizat brusc resursele de volatilitate. In doar citeva saptamini am trecut de la o perioada in care variatii de 2-3% pe zi pentru un emitent reprezentau ceva minimal, la sedinte in care cu greu se mai gasesc emitenti care sa furnizeze idei pentru speculatori. Pe de alta parte volumele de tranzactionare au revenit la cote de avarie, impregnind o stare de letargie pietei bursiere", spune Alin Brendea, directorul de operatiuni al Prime Transaction.

Lichiditatea pietei de actiuni de la BVB a continuat sa scada in ultima saptamina (6 - 10 iulie), la 27,44 milioane lei (6,51 milioane euro), dupa ce in saptamina precedenta (29 iunie -3 iulie) schimburile insumasera 29,24 milioane lei (6,96 milioane euro). "Sunt simptomele clare ale unei asteptari. Piata a intrat din nou intr-o zona de incertitudine din care este posibil sa nu iasa foarte repede. Se asteapta confirmarea asteptarilor pozitive care au stat la fundamentul raliurilor de pe toate bursele (BVB a inregistrat cea mai buna evolutie trimestriala din istorie)", completeaza Brendea. Totusi, lichiditatea pietei reglementate a BVB a fost salvata de schimburile cu obligatiuni si titluri de stat, care au totalizat 36,82 milioane lei, adica 57% din totalul rulajului in ultima saptamina. De asemenea, capitalizarea pietei reglementate a BVB a coborit cu 3,2%, la 53,48 miliarde lei (12,69 miliarde euro), fata de nivelul de la sfirsitul saptaminii precedente, de 55,26 miliarde lei (13,15 miliarde euro).


BET-FI a scazut cu 5,55%


Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a scazut cu 2,80% in ultima saptamina, ajungind la 3.341,60 puncte, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a pierdut 2,91%, pina la 2.054,12 puncte. BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a avut cea mai puternica scadere, de 5,55%, la nivelul de 15.649,33 de puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a coborit cu 3,13% in perioada 6 - 10 iulie, pina la 6.594,88 puncte. De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a scazut cu 3,68%, la 317,36 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a suferit un declin de 1,77%, pina la nivelul de 485,33 puncte. "Pentru urmatoarea perioada cele mai probabile scenarii sint de evolutii in range sau chiar deprecieri usoare pe fondul scaderii entuziasmului in piata. In acest moment cele mai bune strategii de investitii sint cele raportate la un orizont mai mare de timp sau de diminuare a pozitiilor detinute de catre cei ce investesc pe perioade mai scurte de timp", apreciaza Andreea Gheorghe, in analiza saptaminala a Intercapital Invest.


Nici tranzactiile cu actiuni SIF nu mai merg


Cele cinci actiuni ale societatilor de investitii financiare (SIF) au atras schimburi totale de numai 11,35 milioane lei, adica 41% din valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni din ultima saptamina la Bursa. "Pina la anuntarea deciziei Curtii Constitutionale privind pragul la SIF-uri, aminata pina pentru date de 14 iulie, este posibil sa vedem aceeasi stare de apatie la SIF-uri care a caracterizat si ultima saptamina. Semnalele venite in ultima vreme dinspre piata americana nu sint deloc incurajatoare, astfel ca investitorii pe SIF-uri au preferat sa vinda, stiuta fiind reactia acestor actiuni la stirile cu impact ridicat", potrivit analizei casei de brokeraj Prime Transaction. Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu schimburi totale de 4,25 milioane lei, in timp ce cotatia lor a coborit puternic, cu 6,47%, la 0,7950 lei/actiune. Au urmat titlurile SIF Moldova (SIF2), care au pierdut 4,26%, la 0,6750 lei, in urma unor schimburi de 3,19 milioane lei. Cotatia actiunilor SIF Banat-Crisana (SIF1) a scazut cel mai mult in acest sector - cu 6,67% - la 0,77 lei/actiune, iar schimburile au totalizat in ultima saptamina 1,71 milioane lei. De asemenea, titlurile SIF Transilvania (SIF3) s-au ieftinit cu 4,24%, ultimul pret fiind de 0,4070 lei, iar lichiditatea s-a cifrat la 1,47 milioane lei, in vreme ce actiunile SIF Muntenia (SIF4) s-au depreciat cu 5,79%, la cotatia de 0,57 lei, in urma unor tranzactii de doar 734.000 lei.


Actiunile BT, cea mai puternica depreciere din sector


Sectorul bancar a atras schimburi modeste in ultima saptamina, de 4,57 milioane lei, adica 16,6% din valoarea tranzactiilor cu actiuni la BVB. Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au generat o lichiditate de 2,21 milioane lei, iar cotatia lor a scazut sever in ultima saptamina, cu 6,90%, pina la 1,08 lei, in vreme ce titlurile BRD SocGen (BRD) au pierdut 1,22%, pina la pretul de 8,10 lei, pe suportul unui rulaj de 1,37 milioane lei. In acelasi timp, pretul titlurilor Erste Bank (EBS) a coborit cu 3,90%, pina la 74 lei, tranzactiile cu aceste actiuni insumind numai 933.000 lei.

RRC a fost singura actiune din sectorul energetic care a incheiat saptamina pe plus. "Intr-un context in care sectorul energetic la nivel international a fost afectat de ultimele evolutii de pe piata petrolului, pretul barilului scazind in aceasta saptamina de la un nivel de peste 67 de dolari, pina sub 60 de dolari, la BVB un singur reprezentant al sectorului a crescut", se mai arata in analiza Prime Transaction.

Pe segmentul energetic s-au remarcat actiunile Petrom (SNP), cu al doilea rulaj din piata, de 4 milioane lei si o depreciere de 2,13%, pina la 0,23 lei. Pe de alta parte, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au cistigat 1,12%, la un curs de 0,045 lei, pe un rulaj saptaminal de 1,3 milioane lei. De asemenea, titlurile Transgaz Medias (TGN) au inregistrat o pierdere de 3,61%, pina la cotatia de 144 lei, pe suportul unor tranzactii de 987.000 lei, in timp ce actiunile Transelecrica (TEL) au suferit un declin de 3,17%, pina la pretul de 12,20 lei, in urma unor schimburi de 380.000 lei. O evolutie spectaculoasa au avut-o actiunile Amonil Slobozia (AMO), care dupa doua sedinte de aprecieri pina la limita maxima de variatie, de 15%, au incheiat saptamina la un pret de 0,0242 lei, in crestere cu 16,91%, pe un rulaj de 782.974 lei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.