Economic

Milioane de euro ca prime de vacanta pentru angajatii Guvernului

Ziarul de Vrancea
10 iul 2009 1222 vizualizări
Ministerul Dezvoltarii si cel al IMM au acordat prime de vacanta de 2,2 milioane euro n ieri, Ministerul pentru IMM a suspendat platile, dupa ce a achitat deja jumatate din primele de vacanta n similar s-a procedat si la Ministerul Dezvoltarii si la cel al Agriculturii

Angajatii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, cei ai Ministerului IMM si Consiliului Concurentei conduc in topul primelor de vacanta acordate de aceste institutii, potrivit unui articol publicat in saptaminalul Academia Catavencu. Prima pozitie in topul Academie Catavencu este ocupata de angajatii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei care au alocata pentru primele de vacanta suma de peste 850.000 euro. Astfel fiecare angajat al acestui minister are in medie o prima de vacanta de 1.260 euro. Pe locul al doilea sunt angajatii Ministerului intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri care a alocat 1.430.000 euro pentru primele de vacanta. in medie, fiecare angajat va primi 1.200 de euro. Pozitia a treia este ocupata de Consiliul Concurentei care are al dipozitie suma de 300.000 euro pentru primele de vacanta. Fiecare angajat va primi 1.082 euro. Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei se pozitioneaza pe locul patru cu 506.000 euro alocati pentru niste vacante decente ale angajatilor atit de solicitati. Fiecarui angajat ii va reveni suma de 1.055 euro pentru vacanta platita de catre stat. Pe ultima pozitie in Top 5 prime de vacanta se afla Oficiul National de Prevenire si Combaterea Spalarii Banilor care a alocat 109.000 euro pentru a-si trimite angajatii pe coclauri. Bugetarii Oficiului vor cheltui pentru vacante 929 euro de angajat din bugetul statului.


Bilbiiala la Ministerul pentru IMM


Ministerul intreprinderilor Mici si Mijocii, Comertului si Mediului de Afaceri (MIMMCMA) a achitat aproximativ 1,5 milioane de lei pentru primele de vacanta, din totalul de 3,2 miloane de lei disponibili pentru 2009, insa de miercuri (8 iulie - n.r) a sista plata acestora. "Am achitat pina acum jumatate din primele de vacanta, iar de ieri am sistat plata acestora", a declarat joi, secretarul general al ministerului, Ioan Hidegcuti. Potrivit acestuia, pentru sustinerea deciziei de suspendare va trebui sa existe o norma cu putere de lege care sa reglemeteze acest lucru. Ioan Hidegcuti a mai spus ca MIMMCMA are prevazut in buget o suma de 3,2 milioane lei pentru primele de vacanta ale celor 1.188 de angajati ai ministerului si ai instiitutiilor subordonate. Din aceasta suma s-au platit 1,5 milioane de lei. De asemenea, Hidegcuti a precizat ca ministerul a platit toate primele restante de anul trecut."Noi am platit tot ce a fost restanta pe anul trecut", a spus secretarul general.


Ministerul Dezvoltarii a suspendat primele de vacanta


Ministrul Dezvoltarii Rurale si Locuintei (MDRL), Vasile Blaga, a declarat ieri ca a suspendat plata primelor de vacanta in acest an, dar ar putea fi obligat sa le achite la finalul anului prin decizii ale instantei. "Am suspendat plata primelor de vacanta in acest an. Dar nu am ce face la finalul anului daca se vine cu decizii ale instantei. Va trebui sa discutam acest aspect in Coalitie. Chiar daca Executivul vine cu o lege de suspendare a acordarii acestor prime, tot putem fi obligati la finalul anului sa le achitam in urma unor hotarari judecatoresti, pentru ca sunt acordate prin lege", a declarat Blaga. Acesta a precizat ca in decembrie 2008, in urma unor hotariri judecatoresti, ministerul a fost obligat sa achite integral angajatilor primele de vacanta aferente anilor 2001-2008.


Nici la Agriculturanu se mai dau prime


Ministerul Agriculturii suspenda incepind cu luna iulie acordarea primelor de vacanta ce trebuiau alocate functionarilor publici din cadrul ministerului din cauza necesitatii financiare de sustinere a agriculturii intr-un an de criza, a declarat pentru NewsIn, Miron Moldovan. "Ministerul Agriculturii trebuie sa ia aceasta masura tinind cont de contringerile bugetare si de necesitatile financiare de sustinere a agriculturii intr-un an de criza ca acesta si suspenda, deocamdata, plata primelor de vacanta", a declarat secretarul general al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Miron Moldovan.

Potrivit acestuia, circa 12.500 de functionari publici, salariati din aparatul propriu si din structurile ministerului, au dreptul la o prima de vacanta, in medie, de circa 1.000-1.500 lei. "S-au acordat prime, insa nu foarte multi si-au luat concediu pina in prezent. Cei mai multi si-ar fi luat incepind cu luna iulie", a adaugat Moldovan.


Ministerul Dezvoltarii a platit 6,8 milioane de lei pentru primele din ultimii opt ani


Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL), condus de democrat-liberalul Vasile Blaga, a achitat in 2008 angajatilor 6.801.676 lei pentru primele de vacanta neincasate incepind cu 2001, potrivit datelor prezentate de minister. "Suma platita in anul 2008 pentru prime de vacanta a fost de 6.801.676 lei, din care, pentru plata primelor de vacanta restante, aferente perioadei 2001-2008, a fost de 3.865.195 lei. Mentionam ca plata primelor de vacanta suspendate in perioada 2001-2008 a fost efectuata in anul 2008 ca urmare a hotaririlor instantelor de judecata si a prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 146/2007", se arata intr-o informare transmisa de minister.

)))))))))))))))))


Taierea sporurilor din justitie a fost anulata in instanta


Curtea de Apel Bucuresti a decis admiterea cererii inaltei Curti de Casatie si Justitie de anulare a executarii adresei Ministerului Finantelor prin care s-a anuntat ca salariile angajatilor de la ICCJ nu vor mai include sporul de stres si cel de confidentialitate. Potrivit oficialilor CAB, cererea ICCJ judecata joi se refera la anularea adresei MFP. Decizia de joi poate fi atacata cu recurs.

Angajatii ICCJ au contestat, in instanta, actul Ministerului Finantelor prin care le-au fost suspendate anumite sporuri, surse din magistratura declarind pentru NewsIn ca sefii ICCJ au refuzat sa plateasca, miercuri, salariile angajatilor fara aceste sporuri. Curtea de Apel Bucuresti a judecat, joi, cererea inaltei Curti de Casatie si Justitie impotriva adresei 294512/07.2009, privind drepturile salariile, emisa de Ministerul Finantelor Publice.

Surse din magistratura au declarat ca angajatii inaltei Curti de Casatie si Justitie nu si-au primit miercuri salariile, dupa ce conducerea acestei instante a refuzat sa foloseasca linia de credit fara sporurile suspendate. Ministerul Finantelor a trimis la ICCJ o adresa prin care anunta taierea a 65 de procente pina la sfirsitul anului din salariile angajatilor ICCJ, respectiv sporul de stres de 50% si cel de confidentialitate, urmind ca sumele restante sa fie reesalonate, potrivit OUG 71 din iunie, spun surse din magistratura.

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Nicolae Popa, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, ca nu sunt bani pentru plata salariilor angajatilor institutiei, el afirmind ca discuta cu ministrul Finantelor prin corespondenta despre aceasta problema. Angajatii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au fost anuntati ca s-ar putea sa nu isi ia salariile, pentru ca nu mai sunt bani, au declarat unii dintre acestia pentru NewsIn, presedintele iCCJ afirmind ca i-a trimis ministrului Finantelor o adresa cu privire la aceste salarii.

Nicolae Popa a declarat marti, ca Ordonanta de urgenta nr. 71 din iunie privind plata unor sume prevazute in titluri executorii nu se aplica judecatorilor de la instanta suprema. Nicolae Popa a explicat ca judecatorii au avut, luni, o adunare generala spontana, in cadrul careia s-au adus critici in legatura cu masurile prevazute in Ordonanta de urgenta nr. 71 din iunie privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avind ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

Judecatorii instantei supreme au ajuns, insa, la concluzia ca dispozitiile ordonantei nu li se aplica, din moment ce instanta suprema este ordonator principal de credite si, in consecinta, are buget propriu. Nicolae Popa a declarat ca OUG 71 priveste datorii recunoscute printr-o hotarire de Guvern din 2008, datorii care ar fi trebuit achitate. Numai ca, potrivit presedintelui iCCJ, in ceea ce-i priveste pe judecatorii instantei supreme, sporul de 50% nu reprezinta o datorie, fiind deja inclus in salariu. Nicolae Popa a mai declarat ca a trimis, luni, ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, o adresa in care solicita un punct de vedere vizavi de interpretarea facuta de judecatorii iCCJ privind OUG 71.

Guvernul a adoptat, in iunie, o ordonanta de urgenta care esaloneaza pentru 2010-2012 plata sporurilor sau altor drepturi salariale obtinute in instanta, a anuntat Ministerul Justitiei, dupa ce OUG din 2008 care prevedea esalonarea acestora a fost declarata neconstitutionala. Potrivit OUG, hotaririle judecatoresti titluri executorii vor fi platite in trei transe, respectiv in anul 2010 se va plati 34% din valoarea titlului executoriu, in anul 2011 se va plati 33% din valoarea titlului executoriu, iar in anul 2012 ramine de achitat 33% din valoarea titlului executoriu.

))))))))))))




Boc despre programul "Prima Casa": Ne incadram in toate normele Uniunii Europene


Guvernul a utilizat, pentru programul "Prima Casa", sistemul garantiilor de stat, asa cum sunt acestea prevazute in Legea bugetului de stat, incadrindu-se in normele impuse de UE, a declarat, joi, premierul Emil Boc, referindu-se la verificarile CE cu privire la programul guvernamental. "Ne incadram in toate normele Uniunii Europene, utilizind sistemul garantiilor de stat, asa cum sunt ele prevazute in Legea bugetului de stat", a declarat Boc, la Rimnicu Vilcea.

Comisia Europeana a contactat autoritatile romane in legatura cu programul de finantare Prima Casa pentru a verifica daca ajutorul de stat respecta regulile UE privind concurenta, a declarat joi pentru NewsIn purtatorul de cuvint al CE, Jonathan Todd. "Comisia este in contact cu autoritatile romane, solicitind mai multe informatii", a spus purtatorul de cuvint al comisarului european pentru concurenta, refuzind insa sa faca orice comentarii suplimentare cu privire la programul Prima Casa. In cazul in care programul nu este in conformitate cu regulile UE privind concurenta si ajutoarele de stat, Comisia poate demara procedura de incalcare a Tratatului (infringement) si poate trimite cazul la Curtea Europeana de Justitie. Aceasta, la rindul ei, poate impune sanctiuni financiare Romaniei.

))))))))))))))


Germania este posibil sa fi iesit din recesiune in al doilea trimestru din 2009


Economia Germaniei este posibil sa fi iesit din recesiune in al doilea trimestru al acestui an, a declarat joi un oficial guvernamental german, citat de Reuters. "Se poate ca produsul intern brut (PIB) sa se fi mentinut sau chiar sa fi crescut usor in al doilea trimestru", a declarat oficialul pentru Reuters, cerind sa ramina anonim. "Acesta nu este inca un pas inainte, ci o normalizare, dupa marea prabusire economica", a adaugat oficialul.

Cea mai mare economie din Europa a inregistrat in primele trei luni din 2009 o comprimare record, de 3,8%, fata de trimestrul anterior, si a inregistrat un declin continuu din perioada aprilie-iunie 2008. Guvernul a estimat ca economia se va comprima cu 6% in 2009, ceea ce ar insemna o scadere de aproape 7 ori mai mare decit in orice an dupa cel de-al doilea Razboi Mondial



))))))))))))



BNR a injectat in piata 3,7 miliarde lei prin repo la o luna


Banca centrala a injectat joi in piata bancara 3,73 miliarde lei (884 milioane euro), printr-o operatiune de tip repo cu scadenta pe 10 august, la o dobinda egala cu cea de politica monetara, de 9% pe an. La operatiune au participat 14 banci. Pe 6 iulie, BNR a mai introdus in piata 4,25 miliarde lei (peste 1 miliard euro), printr-o operatiune cu scadenta pe 6 august. in iunie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a injectat peste 15 miliarde lei in piata, in patru operatiuni repo la o luna.

Totodata, in mai, BNR a injectat peste 10 miliarde lei, la o dobinda egala cu cea de politica monetara, operatiunile facindu-se de asemenea cu scadenta la o luna. Pe piata monetara, dobinzile la depozitele pentru o zi (de tip overnight) se situeaza la 9-9,5% pe an, in apropierea dobinzii de politica monetara. Banca Nationala a Romaniei a afisat, joi, un nivel mediu al dobinzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 8,80% pe an, usor sub cel din sedinta anterioara, de 8,82%, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobinda a coborit nesemnificativ, la 9,30%, de la nivelul de miercuri, de 9,32% pe an.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.