Economic

Impozitul forfetar, la prima strigare

Doina Ganea
10 iul 2009 960 vizualizări
Pina pe 27 iulie ar trebui achitata transa la impozitul forfetar pentru al doilea trimestru, aprilie-iunie u impozitul forfetar minim trebuie platit de toate societatile comerciale, fie ca au profit sau pierderi

Pentru perioada 1 mai - 30 iunie 2009, impozitul minim datorat se calculeaza impartind valoarea totala a impozitului la numarul de luni si inmultind rezultatul cu doi (lunile mai si iunie). "De exemplu: o societate inregistreaza venituri la 31 decembrie 2008 de 400.000 lei. Acestei transe de venit ii corespunde un impozit minim anual de 6.500 lei. Impozitul calculat conform evidentei contabile pentru trimestrul al II-lea 2009 (lunile aprilie, mai, iunie ) "" 500 lei. Impozitul minim aferent lunilor mai si iunie este de 6.500:12 luni x 2 luni), adica 1.083 lei. în urma compararii celor doua rezultate, contribuabilul datoreaza pentru trimestrul al II-lea suma de 1.083 lei (suma cea mai mare)", ne-a explicat Gena Hutanu, purtatorul de cuvint al Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea. Cele mai afectate sint firmele care se incadreaza in primele transe de venit, pentru care impozitul minim datorat inseamna un procent din venituri care variaza intre 0 si 8,27%. Pragurile de venituri sint stabilite in lei, cel mai mic impozit anual fiind de 2.200 de lei. Potrivit OUG nr. 34/2009, pentru stabilirea impozitului minim datorat pentru trimestrul al II-lea se au in vedere veniturile totale inregistrate la data de 31 decembrie 2008 (cu exceptia celor prevazute de actul normativ), si nu veniturile inregistrate la data de 30 iunie 2009, deci calculul impozitului pe profit nu este conditionat de depunerea situatiei financiare semestriale. Impozitul pe profit datorat pentru trimestrul al II-lea este suma cea mai mare care rezulta din compararea impozitului stabilit pe baza datelor din evidenta contabila si impozitul minim corespunzator transei de venit, recalculat. Deoarece in "Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat" "" formular 100, se mentioneaza faptul ca "datele inscrise in declaratie sint corecte si complete", rezulta ca operatorul economic isi asuma raspunderea pentru datele completate, urmind ca, ulterior, in cadrul actiunilor de inspectie fiscala, sa fie depistate eventualele erori. Ca sa complice un pic situatia, PSD a anuntat ca vrea sa elimine acest impozit de la 1 septembrie, dind astfel un imbold contribuabililor sa mai amine plata taxei forfetare. (Doina GANEA)







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.