Economic

Salariile bugetarilor nu pot creste cu mai mult de 30% in cinci ani

Ziarul de Vrancea
9 iul 2009 1055 vizualizări
O depasire a acestui ritm ar fi nesustenabila, spun oficiali ai Ministerului Finantelor n se vorbeste de reducerea numarului angajatilor din sistemul bugetar cu 200.000 in decurs de trei ani n in cadrul negocierilor cu FMI, Romania s-a angajat sa scada cheltuielile cu salariile cu 1,9% din PIB pina in 2011

Guvernul ar putea cere miercuri ministerelor sa reduca din nou coeficientii din grila de salarizare a Legii unice, in conditiile in care majorarea salariilor nu este sustenabia daca depaseste 20-30% pina in 2014-2015, au declarat ieri reprezentanti ai Ministerului Finantelor. "Guvernul trebuie sa hotarasca ce se intimpla cu acel coeficient 1 din grila (in functie de care se calculeaza toate salariile n.r.), intrucit toata aceasta estimare a impactului bugetar este ipotetica fara a avea aceasta variabila", au precizat sursele ministeriale. "Totodata, trebuie stabilit cit vor reprezenta sporurile in cheltuielile salariale in urmatorii ani. Salariile pot creste cu maximum 30% in urmatorii cinci ani si ar trebui redusi din nou coeficientii daca se decide cresterea salariului minim", au mai spus reprezentantii Finantelor.

In variantele de grila discutate pina in prezent de Executiv cu sindicatele, coeficientului 1 ii era atribuita valoarea salariului minim pe economie, de 600 de lei in prezent, insa a fost luata in calcul si posibilitatea stabilirii unei valori fixe, pentru a elimina riscul ca, la orice crestere a salariului minim, sa se ajunga la cheltuieli bugetare de personal nesustenabile. Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice spun ca premierul ar putea cere miercuri ministerelor, in sedinta de Guvern, sa reduca din nou coeficientii functiilor din grila unitara de salarizare, astfel incit "salariile sa poata creste cu circa 20%, in conditiile in care se va decide ca salariul minim sa fie luat drept reper". "Aceasta majorare poate duce la cresterea tuturor salariilor, in cazul cresterii salariului minim in urmatorii ani", au explicat reprezentantii MFP.

Sindicatele au negociat anul trecut cu cabinetul Tariceanu o crestere treptata a salariului minim pe economie, cu cel putin o suta de lei pe an, urmind sa ajunga la 730 lei in 2010, 860 lei in 2011, la 1.030 lei in 2012, 1.190 lei in 2013 si 1.325 lei in 2014, an in care ar reprezenta 50% din salariul mediu. Astfel, potrivit protocolului semnat in vara anului trecut semnat de Executiv si confederatiile sindicale, salariul minim ar urma sa fie de peste doua ori mai mare in 2014 decit in prezent.

Evaluarea impactului bugetar al legii unitare de salarizare se va face in functie de mai multi parametri, intre care ponderea cheltuielilor cu salariile din sistemul bugetar in PIB in urmatorii ani, valoarea coeficientului 1 si ponderea sporurilor in salarii. Ministerul Muncii a diminuat in urma cu doua saptamini coeficientii reper din grila salarizarii unice cu 40%, pentru ca majorarea salariilor din sectorul bugetar sa poata fi sustenabila. Reprezentanti ai Ministerului Muncii au declarat miercuri, pentru NewsIn, ca o alta varianta ce ar putea fi avuta in vedere de Guvern ar fi diminuarea numarului de bugetari in urmatorii cinci ani, pentru a se putea incadra in majorarile salariale propuse de minister pentru Legea unitara. "Noi am propus ca salariile debutantilor sa poata creste cu 25-30% iar salariile din virful ierarhiei sa creasca cu 2-3%. Daca nu sunt bani pentru aceste majorari, s-ar putea recurge la ce s-a anuntat saptamina trecuta, sa se reduca din numarul angajatilor din sistemul bugetar", au mai spus sursele mentionate.

Surse guvernamentale declarau in 3 iulie, pentru NewsIn, ca numarul angajatilor din sectorul bugetar trebuie sa scada cu circa 200.000 in urmatorii trei ani, pentru ca majorarea salariilor pe Legea unica sa fie sustenabila si pentru ca ponderea cheltuielilor salariale in PIB sa scada la 6,7%, de la peste 8% in 2008.

Astfel, numarul bugetarilor trebuie redus treptat cu cite 60.000-70.000 de persoane in fiecare an, insa in cazul in care nu se vor face disponibilizari in 2009, vor trebui gasite solutii pentru a reduce numarul angajatilor din sectorul bugetar cu circa 200.000 in doar doi ani, respectiv 2010 si 2011, potrivit surselor mentionate. Memorandumul tehnic din cadrul acordului cu Fondul Monetar International (FMI) prevede scaderea ponderii cheltuielilor cu salariile in bugetul de stat de la 8,6% din produsul intern brut (PIB) in 2008 pina la 7,8% din PIB in acest an, 7,2% in 2010 si 6,7% din PIB in 2011.


Poza cu banii

))))))))))))))))))))))




Numarul cursantilor la scolile auto a scazut cu pina la 70%


Numarul cursantilor la scolile de soferi a scazut in primul semestru al anului 2008 cu pina la 70% fata de perioada similara a anului trecut, directorii scolilor auto declarind, pentru NewsIn, printre principalele cauze ale scaderii fiind pirateria in domeniu si criza economica. "Principala cauza a scaderii numarului de cursanti o constituie pirateria in domeniul. Apoi este vorba de criza economica. Acum doar cei care au nevoie de permis auto se mai inscriu la cursuri, iar cei care nu au nevoie urgenta de permis amina. O alta cauza este data de factorul demografic. Sa nu uitam ca au implinit 18 ani copiii nascuti dupa Revolutie, iar din 1990 a fost liberalizat avortul asa ca dupa acest an a scazut mult natalitatea", a declarat, pentru NewsIn, directorul general al scolii auto Teo, Marius Teodorescu, care detine si functia de vicepresedinte al Federatiei Nationale a scolilor de soferi din Romania.

Presedintele acestei asociatii patronale, Vasile stefanescu, cel care este si directorul general al scolii auto Rodell, considera ca exista grupuri de interese in cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, care nu pun in aplicare legea astfel incit scolile auto sunt prejudiciate. "Grupurile de interese din cadrul Ministerului Transporturilor sa inceapa sa respecte si sa puna in aplicare ordinele ministrului, altfel vom depune plingere penala pentru abuz in serviciu in stare agravanta. Aceste grupuri de interse pastroresc de trei ani evaziunea fiscala. Totodata, conform articolului 11 din Ordinului 1866/2006 al Ministerului Transporturilor, Autoritatea Rutiera Romana ar fi trebuit sa inchida toate scolile de soferi care lucreaza in baza unui contract de colaborare cu instructorii auto", a mai spus presedintele Federatiei Nationale a scolilor de soferi.

Conform lui Marius Teodorescu, in primul semestru al anului 2009 numarul de cursanti a fost de 1.200, in scadere cu 70%, fata de perioada similara a anului trecut, in care au fost 4.000 de cursanti. "Pentru noi, cel mai bun an a fost 2007, in care am avut 7.000 de cursanti. in 2008, numarul acestora a scazut cu 14%, la 6.000. in semestrul intii din 2009 am avut 1.200 de cursanti, in scadere cu 70% fata de perioada similara a lui 2008", a mai precizat directorul general al scolii auto Teo.

Acesta a mai precizat ca in conditiile economice actuale si in momentul in care activitatea instructorilor auto independenti nu este reglementata nu poate face estimari cu privire la activitatea scolii sale in semestrul doi din acest an.

"Imi este greu sa fac estimari pentru anul 2009, dar s-ar putea tripla actualul numar de cursanti in cazul in care instructorii auto vor fi obligati prin lege sa-si plateasca darile la stat ca si noi, scolile auto, si am fi pe picior de egalitate", a mai spus Marius Teodorescu. Acesta considera ca lansarea propriului site de Internet a adus in mod constant clienti. "In fiecare zi lucratoare, am avut cel putin doi-trei clienti care ne-au consultat pe Internet si au ales scoala noastra. Banii investiti in acest site au fost singurii care si-au dovedit eficienta", a mai spus directorul general al scolii auto Teo, care detine, in acelasi timp, si functia de vicepresedinte al Federatiei Nationale a scolilor de soferi din Romania.

Directorul general al Autogeneral SA, Mircea Ilie Grigore, a constatat ca scaderea numarului de cursanti s-a acutizat in lunile aprilie si mai si se teme ca trendul descendent va continua si in semestrul doi. "Scaderea dramatica am constatat-o in lunile aprilie si mai, dupa ce in ianuarie si februarie consider ca s-a mers din inertia anului 2008. Temerea mea este ca in semestrul doi scaderea se va accentua pe fondul crizei economice, care se adauga cauzelor de pe plan intern, si anume pirateria in domeniu, care nu mi-am imaginat ca poate fi la un nivel atit de mare, si scaderea demografica accentuata dupa 1990", a declarat directorul general al Autogeneral SA.


Afacerile din comertul cu amanuntul au scazut in mai cu 12,3% fata de a luna similara din 2008


Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut in mai cu 12,3% fata aceeasi luna din 2008, mai ales ca urmare a scaderii semnificative a vinzarilor de carburanti si de marfuri nealimentare, a anuntat, miercuri, Institutul National de Statistica (INS). Datele exclud vinzarile de autovehicule si motociclete si sunt ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. in serie bruta, declinul a fost si mai pronuntat, de 13,8%, fata de mai 2008.

In a cincea luna a acestui an, cel mai semnificativ declin a fost inregistrat in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, de 21,4%, urmat de scaderea cu 11,9% a vinzarilor de bunuri nealimentare. in schimb, vinzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au urcat cu 0,5% fata de aceeasi luna din 2008.

In mai, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-a diminuat cu 35,9% fata de a luna similara a anului trecut, pe fondul scaderii cu 43,9% a vinzarilor de autovehicule. Afacerile din servicii de piata prestate populatiei, ajustate dupa zilele lucratoare si sezonalitate, s-au redus cu 13,9% fata de mai 2008, determinate in principal de injumatatirea activitatilor agentiilor turistice si a tur-operatorilor (-52,3%).

Fata de aprilie 2009, afacerile din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, au sporit pe ansamblu cu 0,2% in mai, dupa ce vinzarile de alimente, bauturi si tutun s-au majorat cu 4,2%, iar cele de produse nealimentare, cu 0,7%. In schimb, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate s-a diminuat cu 3,3% fata de luna precedenta. In serie bruta, insa, acestea s-au micsorat pe ansamblu cu 0,9%.

Cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 8% in mai comparativ cu luna precedenta. Serviciile de piata prestate populatiei au avansat cu 0,2% in mai fata de aprilie, in serie ajustata.

In primele cinci luni din 2009, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 8,3%, scadere sustinuta de comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-16%) si de vinzarea de produse nealimentare (-6,5%). in schimb, vinzarea de produse alimentare, bauturi si tutun a crescut cu 0,4%. In serie bruta, scaderea pe ansamblu a fost tot de 8,3% intre 1 ianuarie si 31 mai.

Cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu peste o treime (33,9%), scadere cauzata in principal de comertul cu autovehicule, care s-a redus cu 42,5%. Cit priveste serviciile de piata pentru populatie, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri a scazut cu 8,2%.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.