Economic

Romania, somata sa isi respecte angajamentele de deficit

Ziarul de Vrancea
8 iul 2009 818 vizualizări
UE a deschis oficial procedura de deficit excesiv pentru Romania n tara noastra este a sasea tara membra UE confruntata cu aceasta problema n procedura poate duce la blocarea fondurilor comunitare destinate Romaniei

Consiliul ministrilor de finante din UE (EcoFin) a deschis procedura de deficit excesiv in cazul Romaniei, recomandind Bucurestiului sa indeplineasca angajamentele politice asumate prin acordul semnat cu CE si FMI, a declarat, marti, comisarul pentru economie si afaceri monetare, Joaquin Almunia. "Romania va trebui sa indeplineasca ceea ce s-a angajat acordul negociat cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International. Recomandarile privind programul de convergenta si cele privind reducerea deficitului se bazeaza pe acordul agreat cu CE si FMI. Suportul financiar va fi acordat numai odata cu indeplinirea angajamentelor asumate de Romania", a spus Almunia. El a adaugat ca bancile private vor acorda sprijin financiar asa cum s-au angajat, numai daca obiectivele si termenele asumate de autoritatile romane vor fi indeplinite.


Tinta de 5,1% deficit, considerata prea dura de Guvern


Potrivit programului de convergenta inaintat de Guvernul roman, Bucurestiul s-a angajat sa reduca deficitul la 5,1% din PIB (dupa standardul european ESA 95) in 2009, la 4,1% din PIB in 2010 si la sub 3% in 2011. Nerespectarea calendarului ar putea duce la aminarea aderarii Romaniei la euro, prevazuta pentru 2014. Insa autoritatile de la Bucuresti au dat de inteles, la sfirsitul saptaminii trecute, ca vor cere FMI si CE sa accepte un deficit bugetar mai mare pentru acest an, sustinind ca sumele suplimentare vor fi folosite doar pentru investitii. Duminica, premierul Emil Boc a declarat ca ii va cere ministrului Finantelor sa discute cu reprezentantii FMI si ai CE despre o "flexibilitate mai mare cu cheltuielile" pentru infrastructura, argumentind ca deficitul bugetar generat de investitiile in acest domeniu nu va agrava situatia economica a Romaniei.

Comisia Europeana a adoptat la 13 mai un raport ce constata existenta deficitului bugetar peste limita de 3% admisa de UE si recomanda Consiliului sa aprobe declansarea procedurii de deficit excesiv, autoritatile romane avind termenul de 2011 pentru redresarea acestuia.Consiliul cere si actiuni concrete pentru a atinge tintele bugetare in 2010 si 2011, notind ca obiectivul pe termen mediu de 0,9 % din PIB a fost aminat cu un an, pentru 2012, dincolo de perioada cuprinsa in programul de convergenta. Opinia EcoFin se bazeaza pe un proiect redactat de Comisia Europeana in 24 iunie, care constata ca programul de convergenta "nu specifica suficient masurile concrete si impactul reducerii salariilor asupra bugetului". Documentul arata ca datoria bruta a guvernului in 2008 a fost de 13,5% din PIB, urmind a creste la 22% din PIB in 2011.


Romania s-a jucat cu bugetul in 2005-2008


Ministrii de finante UE au avertizat Romania si in ceea ce priveste riscurile pe care le-ar aduce inrautatirea situatiei macroeconomice sau derapajele cu salariile bugetarilor, deja observate de la inceputul anului 2009, ori a eventualelor presiuni bugetare intr-un an electoral. Romania va trebui sa alcatuiasca un buget-cadru pe termen mediu, un consiliu fiscal independent, sa introduca limite privind revizuirile bugetare in cursul anului, precum si sa restructureze sistemul de salarizare in sectorul bugetar si sistemul public de pensii. in domeniul administratiei fiscale, CE recomanda imbunatatirea colectarii de taxe prin reformarea administratiei si largirea bazei de impozitare.

Deficitul public al Romaniei a atins 5,4% din PIB in anul 2008. Cifra reflecta, in principal, derapaje importante ale cheltuielilor curente, in special ale cheltuielilor cu salariile din sectorul public si ale cheltuielilor cu prestatiile sociale, precum si previziuni exagerat de optimiste privind veniturile si, in mai mica masura, o scadere brusca a veniturilor colectate in ultimul trimestru al anului 2008, din cauza incetinirii economice, conform unui comunicat din mai al CE.

Romania a urmat o politica bugetara pro-ciclica in perioada de crestere exploziva a cererii 2005-2008, deficitul global crescind de la 1,2% in 2005 la 5,4% din PIB in 2008, in pofida cresterii medii reale a PIB-ului de 6,5%. Aceasta evolutie reflecta in mare masura slaba planificare si executia bugetara, considera Comisia.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.