Economic

3 fonduri de economii care te protejează de efectele negative ale unei crize economice

Ziarul de Vrancea
25 oct 2022 779 vizualizări
Photo by Andre Taissin on Unsplash
Photo by Andre Taissin on Unsplash

Ciclurile economice se succed unul după altul la intervale de 10-15 ani, iar cetățenii nepregătiți ajung să sufere mai mult decât este necesar în perioadele de austeritate. Lipsa unei educații financiare corespunzătoare și credința generală conform căreia „clipa trebuie trăită” și banii cheltuiți de îndată ce intrăm în posesia lor nu duc decât la mai mult disconfort. 

O organizare corespunzătoare a finanțelor personale poate fi cheia păstrării unui stil de viață constant chiar și în perioadele mai puțin fericite din punct de vedere economic.

1.Fondul de urgență

Fondul de urgență reprezintă o sumă de bani (în jurul a 2000 RON, poate varia de la persoană la persoană) pe care orice om trebuie să o țină la îndemână pentru situațiile urgente. Aici includem mici reparații prin casă, defecțiuni minore ale mașinii sau repararea/înlocuirea electrocasnicelor.

Nu doar românii sunt neglijenți cu privire la organizarea finanțelor personale și stabilirea unei direcții clare a banilor. Majoritatea cetățenilor din întreaga lume nu pot acoperi o urgență financiară de sub 400 de dolari (aproximativ 2000 RON). Evident, această statistică exclude populațiile și cetățenii expuși sărăciei din cauze care nu țin de ei.

Mulți oameni care câștigă suficient de mult încât să își permită înființarea unui fond de urgență preferă să nu facă acest lucru și se bazează pe instituțiile bancare și nebancare, accesând un credit rapid atunci când au nevoie imediată de bani. Conform Laviniei Mihuț, specialist în credite de la comparatorul internațional de credite Finbino, creditele nebancare se acordă relativ rapid, documentația fiind mult simplificată față de acum câțiva ani, mai ales în cazul celor care se acordă online. Acest lucru amplifică tendința oamenilor de a se baza pe banii de la IFN-uri în loc să își înființeze fondul de urgență.

2.Fondul de siguranță

Crizele economice vin la pachet cu restructurări și concedieri, dar această perioadă nu durează mai mult de câteva luni. Fondul de siguranță reprezintă o sumă de bani echivalentă cu suma cheltuielilor tale (sau ale familiei) timp de 3-6 luni. Astfel, chiar dacă ajungi în punctul în care îți pierzi locul de muncă, vei avea un interval de 6 luni în care îți poți găsi un alt job fără stres.

Evident, nu trebuie să pui de-o parte acești bani într-o singură lună. Strategia potrivită este stabilirea sumei necesare și completarea ei periodică în perioadele mai bune din punct de vedere financiar. După ce ai calculat suma necesară, adaugă o sumă în acest fond în ziua în care primești salariul sau alte venituri. După ce ai pus bani de-o parte, folosește ce rămâne pentru cheltuielile de zi cu zi. Strategia „adaug ce rămâne la final de lună” nu va duce către succes.

3.Contul de economii

Mulți oameni cred ca un cont de economii trebuie să conțină mii de lei, iar acest deziderat pare imposibil de îndeplinit la primul gând. Nimic mai fals! Poți începe un cont de economii și cu 20 de RON pe lună. Simplul obicei de a adăuga bani periodic într-un cont de economii va crea o inerție în economisire, iar în timp contul va crește din ce în ce mai mult fără ca tu să simți. Vei fi uimit cât de ușoară este această strategie odată ce faci primul pas!

Dacă te simți nepregătit sau toate aceste informații te copleșesc, încearcă să pui la cale o strategie financiară împreună cu prietenii sau alți membri ai familiei. Sigur și lor le va prinde bine o mai bună organizare pe plan economic. Mai mult, comparați periodic progresul și motivați-vă reciproc, iar rezultatele nu vor ezita să apară. Includeți-i și pe cei mici din familie în tot acest „joc”, iar ei vor învăța de pe acum principiile unei vieți financiare plină de satisfacții.

Este adevărat, toate aceste discuții despre criza economică și vremurile dificile care urmează ne provoacă foarte multă anxietate. Nimeni nu își dorește să citească zilnic părerile economiștilor despre vremuri dificile, dar trebuie să tratăm toată această perioadă cu realism. Este mai bine să ne pregătim pentru niște dificultăți financiare care nu vor veni niciodată decât să primim o eventuală perioadă de austeritate nepregătiți. Aceste 3 fonduri personale nu sunt dificil de implementat, dar pot face diferența între o viață stresantă sau relaxată pe timp de criză.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.