Economic

Romanii cheltuiesc trei sferturi din venituri pentru gospodarie

Ziarul de Vrancea
7 iul 2009 938 vizualizări
Datele corespund primului trimestru din acest an n 40% din venituri se duc pe alimente n economiile reprezinta 12% din veniturile medii

Familiile din Romania au economisit in medie 272 lei din venitul total mediu lunar obtinut in primul trimestru al acestui an, de 2.268 lei in gospodarii, cheltuielile reprezentind 88% din nivelul veniturilor totale, potrivit datelor publicate, luni, de Institutul National de Statistica (INS). In intervalul ianuarie - martie, cheltuielile totale ale populatiei au fost, in medie, de 1.996 lei lunar pe gospodarie. Venitul total mediu lunar a fost de 780 lei de persoana, iar cheltuielile pe persoana au fost de 687 lei, potrivit datelor INS.

Cheltuielile de consum au avut cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor gospodariilor (72,2%), urmate de impozite, contributii, cotizatii si taxe (16,7%) si cheltuieli de productie (7,4%), in timp ce cheltuielile pentru investitii au reprezentat numai 0,9% din totalul cheltuielilor gospodariilor, in primele trei luni ale acestui an.

Cea mai mare parte a cheltuielilor totale de consum facute de romani in trimestrul I din 2009 s-a axat pe alimente si bauturi nealcoolice (40,8%), urmate de cheltuielile cu locuinta - apa, energie electrica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei - (22,5%), bauturi alcoolice si tutun (6,6%), respectiv pentru imbracaminte si incaltaminte (4,7%). Ponderea de 40,8% a cheltuielilor cu produsele alimentare si bauturile nealcoolice in cheltuielile de consum ale gospodariilor a fost mai mare in intervalul ianuarie - martie decit in trimestrul anterior, potrivit datelor INS.

Desi nivelul cheltuielilor lunare de consum este mai mare in mediul urban decit in cel rural cu 523 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 51 lei, deoarece, la tara, 48,2% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce la orase, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 22,7% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Cheltuielile efectuate de gospodarii pentru sanatate (4,6% din cheltuielile de consum) si mai ales cele pentru educatie (1,2% din cheltuielile de consum) au inregistrat un nivel scazut, pentru ca satisfacerea acestor nevoi este realizata in cea mai mare parte prin servicii publice, de care acestia beneficiaza in cadrul sistemului asigurarilor sociale sau gratuit, sustine INS.


Veniturile banesti au fost de 4,5 ori mai mari decit cele in natura


In primul trimestru din 2009, veniturile totale medii lunare au fost, in termeni nominali, de 2.268 lei pe gospodarie si 780 lei pe persoana, din care veniturile banesti au fost, in medie de 1.863 lei lunar pe gospodarie (641 lei pe persoana), iar cele in natura de 405 lei lunar pe gospodarie (139 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri, de 51,3% din veniturile totale ale gospodariilor in primul trimestru din 2009 fata 51,5% in trimestrul IV din 2008.

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, in primele trei luni, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale in proportie de 23,5%, veniturile din agricultura cu 1,4%, veniturile din activitati neagricole independente cu 2,5%, din vinzari de active din patrimoniul gospodariei cu 1,9%, precum si cele din proprietate (0,1%). In trimestrul I, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 36,4% mai mari decit ale gospodariilor din mediul rural si cu 13,1% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

In mediul urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 62,8% din salarii (in scadere cu 0,6 puncte procentuale fata de trimestrul anterior), de 21,9% din prestatii sociale, iar veniturile in natura au reprezentat 10% din total. In mediul rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 33,7% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (29,9%) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurind numai 3,8%. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale, in primul trimestru din 2009, a revenit si veniturilor salariale (30,9%) si celor din prestatii sociale (26,5%).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.