Economic

Cum a reusit un singur om sa influenteze pretul international al petrolului

Ziarul de Vrancea
4 iul 2009 897 vizualizări
PVM Oil Futures, o divizie din Londra a celui mai mare broker de tranzactii extrabursiere cu produse derivate, a pierdut aproape 10 milioane de dolari din cauza tranzactiilor operate de unul din traderii companiei, scrie Reuters.

Tranzactiile neautorizate care au avut loc marti dimineata se pare ca au fost facute de Steve Perkins, un trader care opereaza cu contractele la termen privind petrolul Brent. Acesta se pare ca a fost suspendat din functie. Un purtator de cuvint al companiei PVM Oil a refuzat sa confirme identitatea traderului si a declarat ca grupul a demarat o investigatie, in timp ce continua sa functioneze normal. Aceste tranzactii au cauzat, cel mai probabil, o crestere globala a pretului petrolului pina la cel mai mare nivel din ultimele opt luni, o evolutie puternica pe care traderii si analistii au incercat s-o explice. Marti, petrolul s-a scumpit peste 73 dolari/baril in tranzactiile asiatice, pretul acestuia urcind cu peste 1,50 dolari/baril in mai putin de o jumatate de ora. O cantitate de 16 milioane barili petrol Brent a fost tranzactionata in putin mai mult de 30 de minute, potrivit datelor Reuters, o cantitate fara precedent pentru o piata in care in mod normal se tranzactioneaza mai putin de un milion barili petrol inaintea deschiderii burselor europene. Nu se stie inca daca tranzactiile au fost deliberate sau din greseala, dar PVM a anuntat ca a alertat Autoritatea pentru Servicii Financiare (ASF) si piata de tranzactionare a petrolului Brent, ICE. Societatea a anuntat numai ca echipa sa de supraveghere va investiga orice tranzactii neobisnuite, in timp ce oficialii ASF au refuzat sa comenteze.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.