Economic

Comertul din Romania a scazut de patru ori mai repede decit media UE

Ziarul de Vrancea
4 iul 2009 914 vizualizări
Vinzarile cu amanuntul de pe piata romaneasca au scazut in mai 2009 cu 11,7% fata de luna similara din 2008, intr-un ritm de aproape patru ori mai rapid decit media inregistrata in Uniunea Europeana (UE), de 3,1%, potrivit datelor publicate, ieri, de Eurostat

Biroul european de statistica a mai anuntat ca, in mai, cele mai mari avansuri ale comertului cu amanuntul au fost inregistrate in Suedia, unde ritmul anual de crestere a fost de 2,2%, si Polonia, cu 0,4%. In schimb, cele mai importante scaderi ale volumului comertului au fost inregistrate in a cincea luna din 2009 in Letonia (-26,4%), Lituania (-19,9%) si Slovenia (-13,4%). Slovacia a ocupat pozitia a patra a clasamentului scaderilor anuale, cu 12,6%, urmata de Romania, cu 11,7%. Fata de luna similara din 2008, comertul cu amanuntul a scazut in 14 state membre ale UE si a crescut doar in doua, potrivit datelor transmise Eurostat. Indicele vinzarilor cu amanuntul a scazut in mai cu 3,1% in Uniunea Europeana si cu 3,3% in zona euro, raportat la luna similara din 2008. La nivelul intregii Uniuni, comertul cu alimente, bauturi si tutun a scazut cu 1,6% fata de mai 2008, in timp ce in zona euro vinzarile cu amanuntul pe acest segment s-au comprimat cu 1,7%. Vinzarile de bunuri nealimentare s-au redus cu 2,9% in UE si cu 3,4% in zona euro. Fata de luna anterioara, comertul cu amanuntul a crescut in 4 state membre si a scazut in 12. Cele mai mari scaderi (-1,8%) fata de luna anterioara au fost inregistrate in Lituania si Austria, in timp ce in Romania vinzarile cu amanuntul au crescut cu 0,4%. La nivelul blocului comunitar, vinzarile de bunuri alimentare si nealimentare s-a redus cu 0,5% fata de aprilie, iar in zona euro, cu 0,4%.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.