Economic

Vrancea, pe locul doi in topul judetelor lovite de criza

Ciprian Fânaru
1 iul 2009 1136 vizualizări
PIB-ul local va scadea cu sapte procente pe parcursul acestui an

Potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, Vaslui, Vrancea si Mehedinti vor fi cele mai puternic lovite de criza in acest an, in aceste judete urmind sa se inregistreze scaderi economice de pina la 7,4%. Evolutia economiei se va reflecta si la nivelul ratei somajului. Judetele mai mici si cele medii vor avea o rata a somajului mai ridicata in acest an, spre deosebire de judetele mari, unde somajul se mentine la un procentaj mai scazut. Vrancea va avea cu aproape 7.000 de angajati mai putin in acestan, comparativ cu 2008, rata somajului inregistrata la finalul acestui an urmind sa urce la 6,2%, de la 4,4% in 2008. Cistigul salarial mediu brut lunar nu va fi in scadere, dar cresterea va fi una putin semnificativa, vrincenii urmind sa incaseze cite 1.398 de lei, fata de 1.343 de lei anul trecut. Cele mai mari procente din PIB-ul anual al regiunii Sud-Est, din care face parte si judetul nostru va fi dat de servicii "" 48,4%, industrie "" 19,2% si constructii "" 13,4%. Pe scurt, PIB-ul in Vrancea va scadea cu sapte procente, valoarea acestuia pe cap de locuitor fiind 3.639 de euro. Rata somajului inregistrat va spori cu 6,2%, in timp ce cistigul salarial mediu net lunar va fi cu doar 1.056 lei/salariat mai mare. Explicatia reculului poate veni de la faptul ca in judetele mai mici, structurile economice sint mai putin diversificate, al doilea impact vine de la agricultura, Vrancea fiind printre judetele care se bazeaza intr-o proportie foarte ridicata pe aceasta ramura. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 15 ore, 24 minute, 29 secunde
Nu are nici o importanta asta,suntem ,,provincie europeana''.
, acum 739392 zile, 15 ore, 24 minute, 29 secunde
Eu credeam ca deja e toata lumea in somaj la Focsani, pentru ca altceva decat someri, pensionari, asistati sociali, apevisti si bugetari nu prea avem in Focsani.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.