Economic

Fermierii vor sa-i bage in faliment pe samsarii pietelor

Doina Ganea
1 iul 2009 1469 vizualizări
Producatorii agricoli au reclamat la Directia Agricola lipsa locurilor de desfacere din piete destinate doar fermierilor u acestia doresc crearea unei piete en-gros u fermierii au mai cerut ca eliberarea certificatelor de producatori sa fie realizata la inceputul anului

Oficiul pentru Consultanta Agricola (OJCA) Vrancea a organizat ieri un seminar la care au fost invitate sa participe toate cooperativele agricole, asociatiile de producatori si cele profesionale. Deoarece reprezentantii asociatiilor au ridicat problema desfacerii produselor in piete, directorul coordonator adjunct al OJCA, Ion Rosu impreuna cu liderul Propact, Ginu Toma, s-au angajat sa faca o adresa catre Primaria Focsani prin care sa solicite alocarea unui spatiu sau delimitarea in spatiul actual al Pietei Moldovei a unei suprafete care sa fie destinata vinzarii en-gros si producatorilor agricoli directi, nu intermediarilor. "Eu produc gogosarul si vreau sa-l vind cu 2,5 lei la pensionar. Nu cu 5 lei cum vor samsarii. A fost un spatiu pentru vinzarea en gros, dupa care s-a construit un WC. Apoi a mai fost alocat un teren la "Hanul de Carute", care incet-incet a disparut si ala. Daca stau eu in piata si am locul meu unde sa-mi vind legumele ii bag in faliment pe acestia care intermediaza", a spus un legumicultor din Biliesti. Din acest motiv s-a convenit ca saptamina viitoare aceasta problema sa fie adusa la cunostinta executivului focsanean. "Facem o adresa catre Primaria Focsani in care explicam problema producatorilor directi care vor sa-si comercializeze produsele. Mereu am zis ca pe piata ar trebui amenajate citeva standuri pentru fermieri, dar acum e cazul sa ne implicam mai mult", a afirmat Ion Rosu.


Probleme cu certificatele de producatori


O alta problema ridicata de cei prezenti a fost cea legata de eliberarea certificatelor de producatori de catre primarii, care se face potrivit legii in fiecare an dupa data de 1 iunie. "Ar trebui ca legea sa fie modificata si acestea sa fie eliberate la inceputul anului, nu la mijlocul lui. Astfel putem si noi beneficia de unele masuri si finantari europene care presupun existenta acestor certificate", au cerut fermierii. Liderul Propact, Ginu Toma, a anuntat ca in calitatea sa de presedinte al Federatiei Agricultorilor din Romania pe tara, organizatie afiliata la Confederatia Meridian, face parte din Comisia de Dialog Social (CDS) din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si poate transmite solicitarea fermierilor vrinceni guvernantilor. "Noi putem face punctual propuneri, dar ele sa vina din partea celor care se pricep. Din subcomisiile tehnice ale CDS pot face parte specialisti sau pot fi invitati la discutii. Eu cred ca pas cu pas putem face cite ceva si putem misca lucrurile", a precizat Ginu Toma.


Masura privind fermele de semisubzistenta, si pentru urban


La seminar au participat peste 40 de reprezentanti ai formelor asociative ale fermierilor, conducerea OJCA, inginerii Carmen Popescu si Ionel Drimba, precum si alti invitati, liderul Sindicatului Propact, Ginu Toma si directorul executiv al Asociatiei Generale a Crescatorilor de Taurine Vrancea, Gheorghe Gradisteanu. Printre altele, reprezentantii OJCA au adus citeva precizari cu privire la accesarea fondurilor europene pe Masura 141 privind fermele de semisubzistenta. "O fema de semisubzistenta se adreseaza unei familii. Scopul acestei masuri este cresterea productiei destinata comercializarii precum si a suprafetei exploatatiei. Trebuie inteles foarte bine ca este obligatorie posesia unui certificat de producator si ca beneficiarul nu este obligatoriu sa domicileze pe raza localitatii unde este ferma. El poate locui la Focsani, iar ferma sa sa fie la Maicanesti. Masura nu se adreseaza doar mediului rural", a precizat inginerul Ionel Drimba din cadrul OJCA Vrancea. (Doina GANEA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.