Economic

6.000 de cereri pentru subventii in zootehnie

Ciprian Fânaru
23 iun 2009 878 vizualizări
Un esantion de 15% din crescatorii de animale care au depus cereri vor fi controlati intre 16 iulie si 15 septembrie u nu se stie deocamdata citi bani vor primi fermierii pentru fiecare animal, suma urmind sa se stabileasca prin ordin al ministrului

Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Vrancea a incheiat campania de primire a cererilor pentru acordarea platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnie, al carei termen final a fost data de 15 iunie, potrivit declaratiilor ex-directorului institutiei, Octavian Vieru. Numarul cererilor a fost ceva mai mare la nivelul judetului Vrancea, in comparatie cu anul trecut. Astfel, la bovine s-au depus 5.065 de cereri pentru un efectiv de 26.352 de capete. Lunea trecuta s-a incheiat si campania de depunere a cererilor pentru platile nationale directe complementare in sectorul zootehnic, specia ovine, numarul acestora ridicindu-se in total la 590 de cereri, pentru 78.527 capete de animale. La caprine, pentru 15.059 de capete au fost depuse 256 de cereri. In total, numarul cererilor se apropie de 6.000. Cuantumul pe cap de animal se va stabili ulterior prin ordin al ministrului, in functie de numarul animalelor eligibile, fata de cele solicitate. "Plata se va face la finalul campaniei de control la fata locului", ne-a precizat Petrache Riciu, seful departamentului zootehnic al APIA Vrancea. Crescatorii de animale vor fi controlati intre 16 iulie si 15 septembrie, mai precis un esantion de 15% din totalul cererilor pentru ovine/caprine depuse. De mentionat ca eligibile pentru subventie au fost animalele identificate si inregistrate in Registrul National al Exploatatiilor, cu proprietari fara datorii la bugetul de stat sau local. Pentru anul 2009, prima pe exploatatia de bovine se acorda si producatorilor agricoli pentru exploatatiile nou infiintate in perioada 1 februarie 2008 - 31 ianuarie 2009. în ceea ce priveste prima pe cap de animal pentru specia ovine/caprine, sprijinul financiar se acorda producatorilor agricoli care detin, la data de 31 martie 2009, un efectiv de cel putin 50 de capete ovine femele, respectiv 25 de capete caprine femele, cu virsta minima de un an. Cit priveste banii din schemele de sprijin pe suprafaÃă (SAPS), fermierii care au depus cereri pentru a incasa aceste subventie au inceput deja sa primeasca instiintarile ca vor intra in posesia banilor. Desi ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat recent ca agricultorii isi vor primi sprijinul financiar la timp, este greu de crezut ca pina pe 30 iunie, termenul limita, se va finaliza si centralizarea cererilor si controlul suprafetelor cu pricina. Cel mai probabil, taranii vor avea din nou de asteptat pina sa puna mina pe banii de care au atita nevoie. (Ciprian FANARU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.