Economic

Seceta isi arata coltii

Doina Ganea
11 iun 2009 914 vizualizări
Culturile de griu sint afectate in proportie de peste 30% u doar 3% din suprafata cultivata a judetului beneficiaza de irigatii

în sudul judetului culoarea predominanta este galben prafuit. Pina si aerul fierbinte a imprumutat nuanta porumbului ars de soare. Pamintul a crapat, iar animalele se intorc din ce in ce mai flaminde de la islaz, pentru ca firele de iarba sint si ele din ce in ce mai putine. Seceta s-a abatut asupra Vrancei pentru al treilea an consecutiv. De aproximativ 90 de zile cantitatile de precipitatii sint foarte putine.

"Culturile sint intr-o situatie foarte proasta. Cred ca gradul de afectare ajunge intre 30 si 50% la griu, rapita, orz, orzoaica si in general la toate culturile de toamna, in functie de zone si de tehnologia aplicata. Vom vedea exact care este situatia peste trei saptamini cind se va trece la recoltatul griului", ne-a declarat inginerul Ion Marin, purtatorul de cuvint al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea. Datorita ploilor din ultima vreme, griul in mare parte a fost salvat, dar nu in totalitate. In continuare exista in judetul nostru un mare deficit de apa in sol. Potrivit datelor statistice oferite de oficialii DADR, media multianuala este de 550 l/mp, iar deficitul se pastreaza la 70l/mp, mai mare in zona de sud a judetului, la Maicanesti de 119 l/mp, dar si la Adjud - 109 l/mp si Focsani "" 74 l/mp. "Ultimile trei luni se incadreaza intr-un deficit de precipitatii fata de media lunara de - 44 l/mp, diferentiat pe zone", a precizat Ion Marin. Daca peste 30% dintre culturile insamintate in toamna sint compromise, situatia este in continuare extrem de fragila si la culturile de primavara. "Si culturile de primavara sint afectate, dar momentan nu ne putem pronunta. Deficitul de apa este in continuare mare. Riscul este insa mai mare la aceste culturi daca nu ploua prea curind. Asta pentru ca, de bine de rau, la culturile de toamna se mai alege agricultorul cu ceva, dar daca nu ploua deloc este foarte grav la culturile de primavara", spune Marin.


Despagubirile, ultima speranta

Fermierii care au culturile asigurate spera ca despagubirile vor acoperi macar cheltuielile facute pentru infiintarea culturilor. In general agricultorii, cei care isi permit, desigur, isi asigura o productie mai mare decit cea preconizata astfel incit asigurarea sa acopere cit mai mult din eventualele pagube. însa, chiar si asa, oamenii spun ca nu stiu cum vor supravietui peste iarna daca vor avea hambarele goale. "Despagubirile pentru calamitate se acorda conform legii. Fermierii pot depune deja instiintari, specialistii se deplaseaza in teren vad despre ce este vorba si apreciaza gradul de afectare a culturilor. In functie de aceasta putem discuta de eventualele despagubiri", a spus purtatorul de cuvint al DADR. Cit priveste posibilitatea irigatiilor in judet, aceasta asigura apa pentru doar 4.190 ha din totalul de 147.000 ha arabil. Aceasta inseamna ca doar 3% din suprafata cultivata a judetului beneficiaza de apa. Situatia sistemului de irigatii si propuneri de masuri pentru combaterea efectelor secetei in judetul Vrancea vor fi discutate si astazi, in cadrul sedintei Colegiul Prefectural. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.