Economic

Programul Rabla tine in viata vinzarile de masini

Daniel Garleanu
26 mai 2009 1216 vizualizări
In ciuda crizei, zece masini si-au gasit stapinul la Salonul Auto 2009, derulat in perioada 22-24 mai u pe timp de criza, programul Rabla mai aduce o gura de aer in afacerile distribuitorilor de masini

Cu toate ca recesiunea este pe buzele tututor, ultima editie a Salonului Auto Vrancea a inregistrat un succes relativ. 10 masini si-au gasit stapinul in perioada 22-24 mai, timp in care Salonul s-a aflat la dispozitia celor interesati de achizitia unei masini. Daca unii dintre reprezentantii de vinzari de la standurile amenajate in parcarea Carrefour spun ca s-au injumatatit clientii, altii sustin ca vinzarile se mentin datorita discounturilor oferite. "E clar ca ne afecteaza criza, insa deocamdata nu simtim ceva exagerat. Comparativ cu anul trecut vinzarile sint la fel", ne-a spus Denise State, consilier la reprezentanta Renault. Chiar daca Toyota a vindut trei dintre exponatele de la Salon tot se plinge ca lucrurile nu merg cum ar trebui. "Toyota este pentru prima data in istorie pe pierdere. Vinzarile au scazut cu 50% pentru ca nu exista finantare la persoanele fizice si cursul euro a crescut", spune Dan Gaitanaru, director de vinzari la Toyota. Si marca nationala are deficit de vinzari. "Fata de anii precedenti au scazut vinzarile cu 50%, dar noi incercam sa ne mentinem. In prezent avem cele mai bune oferte din istorie", sustine directorul de vinzari de la reprezentanta Dacia, Costel Ivan. Dealerii de masini se agata si de programul guvernamental Rabla pentru a mentine vinzarile pe linia de plutire. Chiar daca finantarea pentru acest program nu se compara cu tarile vecine, companiile sint incintate ca programul functioneaza. "Programul Rabla ne ajuta, desi ar mai putea fi imbunatatit", spune Costel Ivan de la dealerul Dacia. Aceleasi conditii nu aduc insa satisfactie pentru toate marcile. "Programul Rabla merge destul de slab pentru ca prima de la stat este prea mica. In Germania, de exemplu, este 2.500 de euro", spune Dan Gaitanaru, director de vinzari Toyota.


Oferte din belsug


La Salonul Auto de anul acesta s-a lasat cu reduceri, super oferte si discounturi de neconceput in anii trecuti. Un Renault Symbol poate cobori, ca pret, pina la pragul de 6.500 de euro, iar piesa de rezistenta a companiei Toyota, Avensis, poate fi cumparata cu 18.000 de euro. De asemenea, pentru cei cu mai multa dare de mina, companiile au pregatit lux si calitate. Land Cruiser V8 costa 74.000 de euro, iar Lexus LS 6000, cea mai scumpa masina de la salon, avea scrisa pe eticheta suma de 120.000 de euro. Nici Renault nu se lasa mai prejos si a adus la prezentare un produs de 29.000 de euro care se numeste Koleos. "Cu 10.000 de euro poti alege intre patru tipuri de masini, lucru care anul trecut nu se intimpla", sustine Denise State, consilier pentru marca Renault. "In ciuda perioadei dificile traversata de industria auto reprezentantii firmelor Autobest Center, Scorpion Exim, Auto Aiss si Auto Sima Beyer au declarat ca au incheiat in cadrul acestei actiuni un numar surprinzator de contracte - aproximativ 10 - pentru vinzarea masinilor expuse, celelalte firme afirmind ca au mai multe contracte in derulare», ne-a declarat Ioana Secara, director la Camera de Comert, Industrie si Agricultura, responsabil de organizarea salonului. Cit priveste organizarea celei de-a VIII-a editii, dealerii prezenti s-au declarat multumiti de spatiul de expunere, insa nu si de mediatizarea evenimentului. Ca de obicei, o caravana formata din peste 20 de automobile a facut duminica turul traditional al Focsaniului. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.