Economic

Vinzarile on-line au intrat in vizorul Protectiei Consumatorilor

Nicoleta Cristea
22 mai 2009 1101 vizualizări
Un operator economic a preferat sa isi inchida oferta virtuala

Cinci operatori economici din Vrancea care comercializeaza produse on-line au fost verificati de comisarii de la Protectia Consumatorilor. Chiar daca numarul acestora este unul relativ mic, abaterile nu au intirziat sa apara, fiind aplicate trei sanctiuni in valoare de 20.000 lei. Problemele descoperite se refera in principal la faptul ca nu exista o informare corecta a consumatorilor cu privire la valoarea minima a comenzii pentru care comerciantul se obliga sa o suporte la cheltuielile de curierat, sau cu privire la taxele de livrare. Comisarii au mai descoperit ca nici modalitatea de reziliere a contractului dintre consumatori si agentii economici nu era specificata. "Un operator economic care face comert on-line cu detectoare radar si alte produse electronice informeaza incomplet consumatorii cu privire la produsele expuse pe site spre comercializare, constatindu-se lipsa caracteristicilor principale (tehnice si de calitate) la unele produse, informatii netraduse in limba romana la altele, lipsa mentiunilor privind dreptul de a rezilia contractul (de a returna produsele). Operatorul economic a preferat sa inchida definitiv site-ul, activitatea firmei desfasurindu-se oricum mai degraba prin magazinul acesteia", au detaliat comisarii CJPC. Comisarii avertizeaza si asupra pericolului ca multe dintre site-urile acestea sa fie fantoma. Potrivit acestora, este de preferat sa se verifice daca respectiva companie are o pagina web stabila si sigura, si sa fie luate si alte date suplimentare, cum ar fi adresa si numarul de telefon al companiei. "Fiti atenti la taxele postale mari si la alte costuri ascunse, precum taxe si alte comisioane de platit, in special daca bunurile sint trimise din strainatate. Legea va da dreptul sa va razginditi daca produsul nu este ceea ce va doreati in termen de 10 zile de la primirea lui sau de la incheierea contractului", mai spun comisarii. (N. CRISTEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.