Economic

Au crescut plantatiile de coriandru

Doina Ganea
21 mai 2009 1867 vizualizări
Cultivatorii de porumb au trecut de primul prasit manual

Agricultorii vrinceni si-au diversificat in acest an culturile. Pe linga cele traditionale, de griu si porumb au aparut culturi de coriandru si mustar. Fermierii vrinceni au semanat in acesta primavara pe o suprafata de 90.979 de hectare. Din aceasta suprafata 4.584 ha au fost semanate cu orzoaica, 2.304 ha cu ovaz, 6.784 floarea-soarelui, porumb de consum pe 43.585 ha, iar cel de saminta pe doar 95 ha. O suprafata de 4.165 ha a fost insamintata cu legume, ceea ce inseamna 75% din suprafata propusa. Agricultorii au semanat anul acesta 621 ha de coriandru si 70 ha de mustar. Alte 15 ha au fost insamintate cu mazariche pentru saminta, pepeni pe 123 ha, soia pe 100 ha, fasole pe 102 ha si sorg pentru maturi pe 4 ha. 1.840 ha sint cultivate anul acesta cu cartofi, in timp ce griul de primavara a fost semanat pe o suprafata de 120 ha. In aceasta perioada fermierii desfasoara o serie de munci agricole specifice. Potrivit oficialilor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala s-a realizat fertlizarea pe o suprafata de 14.175 ha de griu si 14 ha de orz. Totodata s-a efectuat erbicidarea pentru 29.300 ha de griu, 1.492 ha orz, 17.510 ha porumb si 3.160 ha de floarea soarelui, in timp ce pe alte 2.544 ha de floarea soarelui si 6.054 ha de porumb s-au realizat fertilizari cu ingrasaminte chimice. Potrivi unei situatii a stadiului lucrarilor agricole intocmite de DADR, araturile la vie in Vrancea s-au realizat pina ieri pe o suprafata de 22.556 ha, iar stropitul pe 2.446 ha. Tot pina acum s-a realizat si prima prasila mecanica la porumb pentru o suprafata de 3.412 ha si prima prasila manuala la aceeasi cultura pentru 1.950 ha, adica doar 4%. Prasitul mecanic la floarea soarelui s-a realizat pe o suprafata de 1.584 ha, iar cel manual pe 1.084 ha, ceea ce inseamna aproximativ 16% din suprafata cultivata. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.