Economic

Agricultorii vrinceni au depus 27 de mii cereri de plata la APIA

Ciprian Fânaru
19 mai 2009 943 vizualizări
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a incheiat vineri, 15 mai, prima parte a campaniei de depunere a cererilor de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata.

Astfel, la centrul judetean si cele locale APIA au fost depuse 27.477 de cereri, pentru o suprafata declarata de 164.791 de hectare, cu 464 de cereri mai mult fata de perioada similara a anului trecut. "Mentionam ca fermierii mai pot solicita sprijinul pe suprafata, dar pentru cererile depuse intre 16 mai si 9 iunie vor fi percepute penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intirziere. De asemenea cererile depuse dupa data de 9 iunie 2009 nu mai sint admise la calculul platii pentru campania SAPS 2009", informeaza APIA. Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata pot fi persoanele fizice si/sau juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati ori administratori in cadrul asociatiilor in participatiune. In cazul in care proprietarul a arendat, concesionat sau inchiriat terenul, banii vor fi acordati celui care il lucreaza. Reamintim faptul ca eligibile la plata sint exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar si formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 ha. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole si viticole si arbustilor fructiferi, suprafata minima trebuie sa fie de cel putin 0,1 ha. Schemele de sprijin pe suprafata sint finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvolatare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Alocatia financiara reprezinta circa 71 de euro/hectar. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.