Economic

Nicolaie Tutoi isi face livada de ciresi pe terenurile Pomicola

Doina Ganea
14 mai 2009 5990 vizualizări
Urmare a unei investitii SAPARD, patronul SC Certimpex SRL Focsani preconizeaza o crestere a cifrei sale de afaceri abia în 2010 u este vorba despre infiintarea unei livezi de ciresi pe o suprafata de 20 de hectare, la Petresti, pe terenurile preluate de la Pomicola

Omul de afaceri Nicolaie Tutoi a luat in urma cu doi ani o hotarire dramatica. A smuls merii de pe o suprafata de 20 de hectare si a pus in loc alti pomi frunctiferi, mai rentabili: ciresi, caisi si pruni. Spune ca i-a fost destul de greu sa se desparta de livada de meri, in care a investit constant, dar care nu-i aducea nici un profit. Investitia inceputa in 2007 pe terenurile preluate de la Pomicola Focsani a fost insa finalizata in decembrie 2008 si se ridica la circa 10,4 miliarde lei vechi, dintre care aproximativ 2,4 de miliarde au venit prin intermediul unei finantari SAPARD. "Restul sumei au fost cheltuieli neeligibile, deci suportate de catre noi, din resurse proprii", spune Nicolaie Tutoi. "Suprafata plantata este de 20 de hectare. Aici am plantat caisi, ciresi si pruni, toti altoiti si adusi din Ungaria. Numai achizitionarea acestora m-a costat 1,7 miliarde de lei vechi. Pe acelasi loc a existat o livada de meri, dar batrina, de prin anii "â„¢70, pe care a trebuit sa o scoatem. Am cheltuit foarte mult cu aceste lucrari pentru ca am gasit si spalieri de beton din 4 in 4 metri ingropati in pamint. A fost munca, nu gluma, dar cum spuneam acestea au reprezentat partea cheltuielilor neeligibile", a precizat Nicolaie Tutoi.


Primele fructe in 2010


Omul de afaceri mai detine si o livada de meri din care spune ca nu reuseste sa adune vreun profit, desi investeste constant. "Numai stropitul ma costa un miliard pe an, iar pentru taiat se ia 2,5 lei de pom", a spus afaceristul focsanean. Acesta a fost si motivul pentru care s-a decis sa modifice o parte din plantatie transformind-o in livada de ciresi. Ferma sa, dotata cu utilaje si apa curenta, este supravegheata atent de un sef de ferma, inginer cu experienta in domeniu. "Anul viitor va fi pe rod livada. Sa speram ca ciresele si caisele au mai mare cautare pe piata decit merele, pe care n-am reusit sa le dau decit unor producatori de sucuri si gemuri. M-am gindit sa dezvolt eu o afacere cu dulceturi si gemuri, dar trebuie sa am asigurata productia non-stop. Cu suprafata pe care o detin se asigura productia pe 3 - 4 zile. Asa ca nu se merita investitia pentru ca trebuie sa ai laboranti, specialisti, sa dai de lucru la oameni", a mai spus Tutoi


Test de rapiditate "" 32 de autorizari in 3 zile


Nicolaie Tutoi a trecut printr-o incercare de rezistenta mai putin obisnuita: a obtinut 32 de autorizari in trei zile. "Eram in masina cind am auzit la radio ca s-a prelungit termenul de depunere a proiectelor SAPARD. Mi-am sunat oamenii si le-am zis sa treaca la treaba. Proiectul in sine era intocmit. Bani in cont aveam, asa ca nu se punea problema unor imprumuturi bancare. Au fost obtinute 32 de autorizari in trei zile. Acolo unde angajatii mei nu au reusit m-am dus personal si am obtinut aprobarile", ne-a declarat patronul. Nicolaie Tutoi are ca prima afacere confectiile, dar nici activitatea de dezvoltator imobiliar nu-i este straina. Ca multi altii care au accesat programul SAPARD, Nicolaie Tutoi nu este foarte multumit de acest mod de finantare, considerat cu mult prea stufos si greoi. El sustine ca din pacate nici din agricultura nu se poate obtine un profit si are rezerve daca sa mai apeleze sau nu la programe de finantari externe. "Am primit cam 25% din investitie si asta cu greutate, pentru ca nu au avut la un moment dat banii. Oricum trebuie intii sa punem noi banii si dupa aceea ii primim inapoi. Sint dezamagit de munca in agricultura. Nu exista sprijin pentru pomicultura. Daca pentru viticultori exista, detinatorii de livezi n-au nici un ajutor", a remarcat patronul de la Certimpex Focsani, care este socrul fostului prefect Dragos Mircea. (Doina GANEA)


De la Pomicola, la Tutoi


Nicolaie Tutoi, patronul de la Certimpex, a cumparat la licitatie in anul 2005 prin Directia de Finante investitiile de pe o suprafata de 47 de hectare de teren de la Ferma nr. 1, care apartinea Pomicola Focsani, contra sumei de 380.000 RON. Fara indoiala, omul de afaceri nu ar fi avut acces la aceasta investitie strategica din apropiarea Focsaniului daca liberalii nu se aflau la putere, tinind cont ca initial terenurile au fost puse deoparte pentru un afacerist apropiat de PSD. Iata insa ca livezile se pot dezvolta cu bani europeni doar daca ajung in proprietate privata pentru ca statul nu a fost in stare sa le valorifice corespunzator.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.