Economic

Comerciantii de pe marginea drumurilor, matrasiti de taxe

Doina Ganea
13 mai 2009 2350 vizualizări
Micii comercianti vor fi obligati sa plateasca taxe pentru ca vind pe marginea drumurilor nationale u oamenii cred ca si-ar putea pierde aceasta sursa de venit, singura de altfel pentru unii

Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a anuntat, zilele trecute, ca va intensifica masurile de control, observind ca tot mai multi vinzatori ambulanti folosesc marile sosele drept spatiu de vinzare a marfurilor. Tirgovetii care isi expun marfa chiar la marginea carosabilului tind sa uite parca faptul ca se afla pe domeniul public administrat de o companie a statului. Acum, cind statul anunta ca vrea sa le perceapa o taxa pentru aceasta facilitate, ei se revolta si spun ca nu vor plati nimic. Taranii vrinceni care mai scoteau la poarta casei sau la marginea drumului scaunelul pe care asezau cite ceva din produsele din gospodaria proprie se tem ca vor trebui sa se alinieze si ei noilor prevederi legislative, desi nu le convine. Sint toti oameni in virsta, babute pensionate de la fostele CAP-uri, care fac un ban de-o piine din cele trei legaturi de verdeata sau cele citeva oua "de tara" pe care reusesc sa le vinda intr-o zi de stat in soare.


Tariful de utilizare a zonei autostrazilor si drumurilor nationale a fost instituit prin Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 245/25.02.2008 "" Anexa 6. Potrivit acestui normativ, comerciantul trebuie mai intii sa obtina acordul de amplasare, contra sumei de 105 euro. Apoi, taxa care i se va percepe pentru taraba este cuprinsa intre 0,65 si 1,61 euro/mp lunar, in functie de rangul drumului. Micii comercianti care vind vin pe marginea E85, la intrarea in Focsani, nu au aflat de intentiile Companiei de Autostrazi si Drumuri Nationale de a-i taxa. Este stiut faptul ca pe soseaua E 85, drumul care traverseaza judetul Vrancea de la un capat la celalalt, din primavara pina in toamna, producatorii de vinuri, struguri, cirese, legume isi etaleaza marfa. Podgorenii, in special pe portiunea de drum din zona comunelor Cotesti, Popesti, Urechesti. Producatorii nu sint multumiti de noua prevedere si unii cred ca ar trebui contestata. "Nu stiam ca a aparut si asa ceva. Normal ca nu sintem de acord cu aceasta. Sa vedem ce se prevede. Nu stiu, cred ca vom contesta o asemenea lege. Nu e normal! E produsul nostru pe care il vindem in fata portii noastre. Si chiar daca am fi societate comerciala, noi tot am fi fost nevoiti sa platim o taxa la Drumuri Nationale pentru amenajarea spatiului din fata magazinului aflat la sosea. Nu platim destul taxa de drum la masini si nu avem parte decit de gropi?", ne-a spus revoltata Maria Bratosin din comuna Urechesti.


Vinzarile la sosea sint, pentru unii, singura sursa de venit


Comerciantii ambulanti de pe drumurile nationale din judetul nostru spun ca ar fi de acord cu introducerea unei asemenea taxe. Singura lor teama este sa nu fie izgoniti de politie de la marginea soselelor.

Dincolo de Focsani, pe drumul european care duce spre Adjud, isi scot toamna marfa la soare producatorii de rosii, ceapa, vinete, ardei kapia, gogosari si varza, zona fiind recunoscuta ca unul din bazinele legumicole ale judetului. Primavara insa isi scot doar rasadurile la vinzare. Ieri am gasit in fata unei porti niste flori. Proprietara care vindea petunii, azalee si tuia ne-a spus ca si asa nu se cistiga mare lucru din asta, iar faptul ca mai trebuie acum sa plateasca o taxa in plus, le ia piinea de la gura multor tarani. Pe de alta parte, femeia crede ca daca s-ar legaliza un astfel de comert, ar fi in beneficiul producatorilor care nu au timp sa-si duca marfa in piete. "E un lucru bun daca s-ar legaliza, adica daca ne-ar da voie sa vindem si sa platim o taxa anuala. Eu, de exemplu, am copil mic si nu pot sa plec la piata sa-mi vind marfa. Asa ca, in fata casei e mai bine. Mai fac ceva treaba, mai am grija de ala mic si, printre picaturi, se mai opreste cineva si cumpara un ghiveci cu flori. Asta in conditiile in care as cistiga ceva. Dar, cum muncesti mult si cistigi putin, o taxa in plus ne face sa nu mai producem decit pentru noi in gospodarie", a afimat Mihaela Rotaru. Tot ea ne-a mai spus ca ar trebui stabilit si ce gen de produse pot fi vindute pe marginea drumului. "Noi am avut un vecin care vindea baloti de paie si coceni de porumb. Se facea o mizerie de nedescris. Nici asa nu-i corect. Pe noi ne-a amendat Politia cind vindeam acum doi ani rosii si varza pe marginea drumului", a comentat femeia.


Parerile cumparatorilor sint impartite


Cei care doresc sa cumpere vin vrac din Vrancea o pot face cu succes oprindu-si masinile la marginea soselei. Desi considera ca taranii ar trebui sa fie lasati sa-si vinda produsele, unii cumparatori cred ca exista si riscul producerii unor accidente pe drumurile nationale. "Este o mare prostie. E produsul omului, lasa-l sa-l vinda! Pai ce sa faca, sa mearga in piata unde mafia face pretul? E batrin, sau nu are timp pentru ca munceste la cimp, cine sa se mai ocupe si de comercializarea produselor? Asta pe de o parte. Pe de alta parte mi s-a intimplat ca soferul din fata mea sa frineze brusc pentru ca a vazut pe cineva la marginea soselei care vindea nuci", ne-a spus unul dintre cumparatorii de vin de pe E85, Neculai Bogdan din Bucuresti. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 12 ore, 41 minute, 40 secunde
Ce draq se intampla in acest cay cu hotararea de guvern care interzicea activitatile de comert ambulant (in loc neamenajat) de/a lungul Drumului national E 85??
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.