Economic

Cooperativa franceza, model pentru fermierii vrinceni

Doina Ganea
25 apr 2009 1160 vizualizări
modelul francez de asociere in agricultura a fost prezentat ieri fermierilor vrinceni

Doua conferinte agricole au avut ieri loc in municipiul Focsani si in orasul Panciu, la care au participat reprezentantii unor cooperative de marketing din Franta, specializate pe cultura mare si viticultura. Autoritatile au dorit sa prezinte fermierilor romani exemple concrete legate de infiintarea si functionarea propriu-zisa a acestor forme asociative in vederea valorificarii produselor agricole. Actiunea face parte din proiectul "Noi pasi in implementarea Politicii Agricole Comune in judetul Vrancea "" cresterea competitivitatii sectorului agricol", derulat cu fonduri europene pina pe 1 iunie 2009. Pe intreg parcursul anului trecut, reprezentantii institutiilor implicate in proiect, respectiv Oficiul Judetean de Consultanta Agricola, Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Directia Agricola si Prefectura Vrancea s-au deplasat in 68 de localitati din judet pentru a-i informa pe producatori despre necesitatea constituirii unor forme asociative, dar si despre oportunitatea de a accesa fonduri europene pentru dezvoltarea agriculturii. Astfel, ieri, in sala de sedinte a Primariei Focsani, au fost prezenti specialisti in agricultura, fermieri si cursantii de la OJCA, chemati sa asiste la prezentarea unui model de asociere franceza. Autoritatile judetene au apelat la un reprezentant al legumicultorilor din Franta, pentru a prezenta fermierilor locali cum sint constituiti in asociatii agricultorii francezi. "Fiecare munceste pamintul pe care il are si duce produsul la cooperativa de care apartine, care valorifica produsul la preturile cele mai bune de pe piata", a precizat directorul executiv al Cooperativei din Nord Pas du Calais, Michel Katalin. Deocamdata, legislatia romana nu permite imitarea intocmai a organizarii franceze, in conditiile in care in Franta o cooperativa poate fi formata doar din doua persoane (tata si fiu). In Romania este nevoie de minim cinci asociati. Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Costica Neata, spera ca intilnirea sa le fi dat idei vrincenilor de cum sa se organizeze si sa obtina un profit cit mai bun. "La noi, numarul acestor asocieri este foarte mic, dar functioneaza si dupa alte criterii fata de ce se intimpla in UE. Problema este ca la noi producatorii inca nu sint convinsi de acea forma de asociere care sa le aduca si profit. Ei au avut o experienta urita, chiar si pina astazi, cind inca sint producatori asociati cu profit zero, pentru ca sint unii din fruntea asociatiei care dirijeaza profitul in alta directie", comenteaza Costica Neata. Autoritatile cred ca romanii trebuie sa si depaseasca modelul intiparit al cooperativelor agricole de productie de pe vremea comunismului. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.